Videospomienky - 23.05.2020 09:27

Brankár Karol Križan žiaril doma aj vo Švédsku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Viacerí kvalitní slovenskí brankári si veľkú časť svojej kariéry budovali v zahraničí, no niektorí stihli popri tom potešiť aj domáceho priaznivca. Medzi nich spadá Karol Križan, ktorý sa na extrligovej scéne objavoval najprv vo farbách Liptovského Mikuláša, odkiaľ následne prestúpil do Zvolena a tým sa predal do švédskeho tímu Modo Hockey. V zahraničí okúsil aj švédske Vaxjö, švajčiarsku Ambri-Piottu, taliansky Ritten a nórsky Tønsberg Vikings. Na Slovensku sa okrem spomenutých klubov objavil aj v extraligovom Martine a Žiline, prvoligovej Detve, druholigovej Rimavskej Sobote a aj v Nových Zámkoch v čase pôsobenia v MOL lige.

Najvydarenejšiu sezónu v domácej súťaži zažil vo výlukovom období, kedy medzi gólmanmi v našej lige prakticky nemal konkurenciu. Už počas základnej časti mal bezmála 93-percentnú úspešnosť zásahov a v play-off k ju dokázal ešte o pár desatiniek zvýšiť. V oboch fázach sezóny však jeho Zvolen tesne zaostal za bratislavským Slovanom a v rukách mu ostalo "len" striebro. Od sezóny 2005/06 sa presunul do Švédska a klubu Modo Hockey vychytal titul. Práve v tomto období bol aj stabilným členom reprezentácie. Na seniorskej úrovni absolvoval päť šampionátov a aj olympijské hry v Turíne.

​V závere svojej kariéry sa Križan vrátil do materského Liptovského Mikuláša, kde v sezóne 2016/17 doplnil mladíkov Adama Nagya a Romana Durného. Skúsený reprezentant odchytal 39 zápasov, v ktorých udržal úspešnosť na úrovni 90,7 percenta, pripísal si vyše 1100 úspešných zákrokov a uhájil jedno čisté konto. Toho sa dočkal v decembrovom zápase na ľade Dukly Trenčín s 29 pochytanými strelami súpera. Proti rovnakému súperovi sa s najvyššou domácou súťažou aj lúčil. V 53. kole jeho Liptáci Trenčínu podľahli 2:4. S rovnakým súperom zohrali ešte štyri stretnutia v rámci play-out, no pri tých už bronzový medailista z juniorských MS 1999 nebol. Z MHK32 sa po sezóne presunul do Rimavskej Soboty.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora