Videospomienky - 24.05.2020 09:57

Takmer dve desaťročia medzi elitou ukončili tri kontumácie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Hokejový život plynie rýchlo a finálová účasť nič nezaručuje pre nasledujúci ročník, nie to ešte v horizonte niekoľkých rokov. Preto sa občas stáva, že sa zo scény náhle vytratí popredné mužstvo a podobný bol aj extraligový koniec HK 36 Skalica. Tento tím bojoval v sezóne 2008/09 o titul majstra Slovenska, no vo finále podľahol Košiciam. Súčasťou play-off bol aj v nasledujúcich piatich sezónach, no vo februári 2016 už bol z najvyššej súťaže vyradený.

Prvý náznak problémov bol v Skalici viditeľný v ročníku 2014/15, kedy sa po dlhých rokoch neprebojovala do vyraďovacej fázy. Záchranárskym bojom sa vyhla, no ďalšiu sezónu už do konca nedotiahla. Hoci mala finančné problémy už počas letnej prípravy, do polovice novembra sa rečou výsledkov zdalo, že veci fungujú. Potom však prišla šnúra šiestich prehier, po nej ďalšia desaťzápasová a problémy boli razom neprehliadnuteľné. 22. januára 2016 ešte dokázali Záhoráci nečakane zdolať Zvolen 5:3 a bol to posledný získaný extraligový bod na dlhé obdobie. Potom prehrali v Banskej Bystrici 2:5 a doma s Nitrou 2:4. Nasledovali kontumačné prehry s Košicami, Piešťanmi a Martinom a podľa relegmentu na základe nich vyradenie zo súťaže.

V skalických farbách v tom čase nastupovali viaceré zaujímavé mená, ktoré si našli nový klub. Niekdajšia štvorka draftu NHL Pavel Brendl sa sťahoval do Zvolena, Dušan Pašek ml. sa presunul do Banskej Bystrice, René Školiak aj Miroslav Zálešák sa stali hráčmi Piešťan, Marián Studenič svoju poslednú sezónu na Slovensku dohral v Trenčíne a Juraj Bezúch putoval do Banskej Bystrice. Skalický tím si administratívne vybavil, aby sezónu 2016/17 mohol odohrať v druhej najvyššej súťaži, nie až tretej. Tam sa rýchlo zaradil medzi popredné tímy a v rokoch 2017 aj 2018 bol súčasťou bojov o Tipsport Ligu. Návratu sa však zatiaľ nedočkal.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora