Videospomienky - 25.05.2020 10:07

Posledné kariérne zápasy hrdinu najaktuálnejšieho medailového šampionátu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Napriek nesporným kvalitám, v žiadnom klube sa neusadil na dlhšie ako tri roky a nestal sa tak jeho stálicou a dlhodobou hviezdou. To môže byť v istom ohľade škoda, ale takto si Jána Laca dobre pamätajú fanúšikovia Liptovského Mikuláša, Donbassu Doneck, Barysu Astana aj Chomutova. Hviezdou však bol predovšetkým po majstrovstvách sveta 2012, na ktorých odchytal deväť zápasov s 92,4-percentnou úspešnosťou zásahov a bol ústrednou postavou pri získanom striebre.

Aj v najvyššej slovenskej súťaži stihol tento gólman vymeniť päť pôsobisk. Okrem materského Liptovského Mikuláša si zachytal aj za Banskú Bystricu, Zvolen, Nitru a Košice. Na druholigovej úrovni okrem toho pôsobil v Detve a KHL si zachytal za Lev Poprad. Štatisticky najlepšie ročníky absolvoval v nadnárodnej ruskej súťaži. Za ukrajinský Doneck mal dokonca vyše 94-percentnú úspešnosť, no v tom čase robil len dvojku Michaelovi Leightonovi. V kazašskej Astane už pozícii jednotky uhájil svoju úspešnosť na úrovni 92,2 percenta.

Vo februári 2019 sa po siedmich sezónach vrátil do slovenskej ligy a na konci sezóny sa upísal Košiciam. Do bránky sa dostal ako striedajúci gólman v závere základnej časti proti Nitre a odchytal aj tri štvrťfinálové duely proti Popradu. Hoci v nich mal takmer 93-percentnú úspešnosť, séria jeho tímu nevyšla, vypadol v pomere 2-4 na zápasy a s odstupom času je zrejmé, že šli o posledné súťažné vystúpenia, ktoré Laco v hokeji absolvoval.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora