Videospomienky - 28.05.2020 09:56

Americký titul a český bronz na bratislavskom zimnom štadióne

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Slovensko je bez pochýb hokejovou krajinou, preto sa prirodzene očakáva, že o ňom bude počuť aj v športoch, ktoré sa na túto hru intenzívne aj okrajovejšie podobajú. Na prelome júna a júla 2017 ste aj v našich priamych prenosoch mohli sledovať jubilejné dvadsiate majstrovstvá sveta v inline hokeji pod hlavičkou IIHF. Na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu sa tak zišla svetová elita medzi hokejistami na kolieskových korčuliach a celkovo 16 mužstiev bojovalo o zlato. Slovensko má v tomto športe na konte jednu striebornú medailu a na šampionáte 2015 mu cenný kov tesne ušiel. V zápase o bronz naši reprezentanti podľahli Švédsku 4:5.

Domáca snaha o nápravu nebola úspešná. Opäť nás zarazili žlto-modrí severania, tento raz už vo štvrťfinále výsledkom 4:6. O poznanie lepšie sa darilo Spojeným štátom americkým, ktoré sú najúspešnejším tímom v šampionátovej histórii a zo zlata sa tešili po siedmy raz. Počas šiestich turnajových zápasov si pripísali šesť víťazstiev v riadnej hracej dobe. V základnej skupine si v súčte skóre 24:5 poradili so Slovákmi, Kanaďanmi a Chorvátmi, vo štvrťfinále pokorili Nemcov 4:1, v semifinále Čechov 5:4 a finále proti Fínsku vyhrali výsledkom 4:2. Viedli pritom už štvorgólovým rozdielom a súper stíhaciu jazdu len naznačil.

Turnaja sa zúčastnili aj viaceré známe mená z hokejového prostredia. Našinca zaujal napríklad Čech Jakub Petružálek, ktorý bol s bilanciou 5+8 piatym najproduktívnejším hráčom šampionátu a svojmu tímu pomohol postúpiť až do semifinále. V ňom naši susedia nestačili na spomenuté USA, no v boji o bronz si chuť napravili. Výhra 5:2 nad Švédskom znamenala piatu medailu v histórii. Nášmu susedovi tak vyšla náprava za domáci turnaj v roku 2014, kedy v Pardubiciach na cenný kov nedosiahol. Naopak, tri roky predtým na domácej pôde oslavoval titul majstra sveta, svoj prvý a doteraz jediný.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora