Videospomienky - 31.05.2020 10:07

Videospomienka na štvorgólové zápasy fortunaligových strelcov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Futbalový hetrik je výnimočným a celkom ojedinelým počinom. Štyri góly, také niečo sa zadarí na profesionálnej úrovni možno len raz za život. História Fortuna ligy si takýchto zápasov so štvorgólovým strelcom pamätá jedenásť. Väčšina z nich sa predviedla ešte v čase, keď sme vám v pravidelných dávkach na obrazovky slovenský ligový futbal neservírovali, no tri najaktuálnejšie prípady ste u nás mohli sledovať v priamom prenose a vďaka nášmu archívu je možné ich kedykoľvek vytiahnuť a oživiť si spomienky. Konkrétne sa zameriame na Davida Depetrisa, Ákosa Szarku a Gina van Kessela.

Zo spomenutej trojice sa ako prvý dočkal v slovenskej lige David Depetris. Rodák zo severovýchodnej Argentíny vletel na našu futbalovú scénu ako veľká voda. V sezóne 2011/12 nastrieľal osem gólov, o rok neskôr bol už so šestnástimi gólmi najlepším strelcom súťaže. Práve z ročníka 2012/13 je aj jeho "one man show", ktorú predviedol hneď v prvom kole proti Nitre. AS Trenčín na domácej pôde vyhral vysoko 5:0 a na Depetrisovo konto nebol pripísaný len gól číslo štyri. Od tohto momentu bol najlepším strelcom ligy a nik ho do posledného kola nezosadil. Do októbra pritom stihol nakopiť trinásť gólov a nevadilo preto, že na záverečné dva mesiace si nechal len tri zásahy.

Uplynuli vyše tri roky od Depetrisovho vystúpenia a o slovo sa podobne prihlásil Ákos Szarka, útočník Dunajskej Stredy. Tomu vyšiel augustový zápas proti Podbrezovej v rámci ročníka 2015/16, v ktorom DAC vyhral 5:1. Dobre stavaný forward si slovo vzal 24. minúte, keď jeho tím už viedol 1:0 a zvyšok práce odviedol na hrote prakticky sám. Do prestávky bolo 3:0 a hoci po zmene strán dokázali sieť rozvlniť aj hostia, Szarka im rýchlo vzal ilúzie o obrate. S deviatimi sezónnymi gólmi šlo o najlepší rok tohto hráča v najvyššej slovenskej súťaži. Celkovo tu pobudol osem sezón a okrem žlto-modrých si zahral aj za Slovan, Petržalku, maďarský Györ a v súčasnosti je hráčom kórejského druholigistu Suwon FC.

Zatiaľ najaktuálnejšie štvorgólové vystúpenie futbalistu v slovenskej lige je z mája 2016 a postaral sa oň ďalší trenčiansky kráľ strelcov. Gino Van Kessel robí prievan v defenzívach fortunaligistov prerušovane od leta 2013. Medzitým si odbehol do Slavie Praha, Lechie Gdaňsk, Oxfordu United, KSV Roselare či Spartaka Trnava, no počet duelov, ktoré odohral za Trenčín, presiahli stovku a počet ligových gólov sa blíži k päťdesiatke. Najviac to šlo v sezóne 2015/16, kedy bol najlepším strelcom a to najlepšie si nechal na posledné tri kolá. V nich nastrieľal v súčte sedem gólov, z toho štyri do siete Žiliny. K divokej prestrelke proti MŠK prispel aj hosťujúci Nikolas Špalek, ale hlavné slovo mal reprezentant Curacaa, ktorý pri výsledku 5:2 zabezpečil všetky okrem prvého trenčianskeho zásahu.

Okrem spomenutého tria si štyri góly v jednom zápase pripísali v ére samostatnosti ďalší štyria muži. Najimpozantnejšia je vizitka Jána Nováka, ktorý sa v sezóne 2007/08 takto vytiahol v dvoch dueloch po sebe, v ktorých nastúpil. Koncom marca Košice zdolali Senec 4:0 a najlepší strelec ligy sa postaral o všetky štyri zmeny skóre. Duel s Trnavou vynechal, aby sa vrátil na súboj s Dubnicou, v ktorom pri víťazstve 6:2 štyrikrát skóroval a na jeden gól prihral. Rovnako plodný duel do konca kariéry prežil ešte raz a neuveriteľné je, že jeho tím napriek tomu prehral. Keď v sezóne 2009/10 Spartak Trnava zdolal Košice 5:4, Novák bol podpísaný pod všetkými štyrmi gólmi hostí. Sám však na všetko nestačil.

Všetci autori 4 zápasových gólov v ére samostatnosti:
Marek Uljaky (sezóna 1995-96, Spartak - Prešov 5:2)
Jozef Kožlej (sezóna 1996/97, Košice - Prešov 5:0)
Ľubomír Luhový (sezóna 1997/98, Spartak - Prievidza 4:2)
Filip Šebo (sezóna 2004/05, Artmedia - Trenčín 6:1)
Róbert Rák (sezóna 2005/06, Ružomberok - Dubnica 5:0)
Ján Novák (sezóna 2007/08, Košice - Senec 4:0, sezóna 2007/08, Košice - Dubnica 6:2 a sezóna 2009/10 Spartak - Košice 4:5)
David Depetris (sezóna 2012/13, Trenčín - Nitra 5:0)
Ákos Szarka (sezóna 2015/16, Dunajská Streda - Podbrezová 5:1)
Gino van Kessel (sezóna 2015/16, Trenčín - Žilina 5:2)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora