Videospomienky - 05.06.2020 09:58

Výrazná stopa za sezónu a pol, dvakrát bol takmer kráľom strelcov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Občas sa v našej futbalovej lige stáva, že sa jeden ostrostrelec osamostatní v individuálnych štatistikách a pred zimnou prestávkou si v boji o korunku kráľa strelcov vybuduje ťažko dostihnuteľný náskok. V takých prípadoch je však pre klub z našich končín extrémne ťažké udržať ho a nakoniec putuje do lepšieho. Taký bol aj príbeh Jakuba Mareša, odchovanca českých Teplíc, ktorý na Slovensku pobudol len jeden a pol sezóny, no zanechal veľmi výraznú stopu. Najprv bol suverénne najlepším strelcom Ružomberka, potom po prestupe do Slovana vyskočil do popredia celoligových streleckých štatistík.

Liptov sa stal jeho domovom v lete 2016, keď prišiel z Dukly Praha a rýchlo sa stal jednou z najväčších fortunaligových streleckých hviezd. Ročník zakončil na štrnástich góloch, pričom druhý najlepší ružomberský strelec Miloš Lačný do siete poslal o osem lôpt menej. V tabuľke strelcov Mareša predbehla len trojica futbalistov, všetci z radov dvoch hlavných kandidátov na titul - Žiliny a Slovana. "Ruža" obsadila v tabuľke tretiu priečku a jej najväčšia hviezda prestúpila do Bratislavy. Tréner Ivan Vukomanović nemal dôvod nestavať novú akvizíciu na hrot útoku od úvodného kola. V ňom sa Mareš predviedol hetrikom proti Tatranu Prešov pri víťazstve 5:1.

Do decembra bol český futbalista 12-gólový a pred ďalšími strelcami z našej ligy mal výrazný náskok. Ako jeho posledný gól na Slovensku sa s odstupom času ukázalo vyrovnanie na 1:1 v domácom zápase proti Trenčínu. Vypadnutie na dánskom Lyngby v predkole Európskej ligy, nestabilné ligové výkony a konflikty v kabíne sa podpísali na zhoršení nálady medzi belasými. Do toho prišla lukratívna ponuka z poľského Zaglebia Ľubin a od jari už Mareš strieľal góly v poľskej Ekstraklase. Pravda, bývalému mládežníckemu reprezentantovi to zďaleka nepadalo tak, ako na Slovensku a pred ročníkom 2019/20 sa vrátil do materského FK Teplice. Pokiaľ ide o jeho slovenskú stopu, za 13 herných mesiacov v našej najvyššej súťaži dal 26 gólov, na sedem prihral a hneď dvakrát bojoval o titul kráľa strelcov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora