Videospomienky - 06.06.2020 09:56

Keď Podbrezovú pripravilo o Európu až úplne posledné kolo

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Pre každú súťaž je zaujímavým oživením, keď v jeden rok nečakane vyskočí mužstvo, s ktorým sa dovtedy na popredných pozíciách rozhodne nepočítalo. Príbeh "slovenského Leicesteru City" alebo jednoducho futbalovej dediny vo Fortuna lige, rezonoval dlhé mesiace, dokonca sa dlho zdalo, že by sa FK Železiarne Podbrezová mohol po boku Žiliny, Slovana a Ružomberka pozrieť aj do pohárovej Európy. Tento krásny sen zmarili až prehry v záverečných dvoch kolách, no napriek tomu možno sezónu 2016/17 označiť ako mimoriadne kvalitnú v podaní mužstva z breznianskeho okresu.

Podbrezová postúpila do najvyššej súťaže premiérovo v roku 2014, keď s obrovským prehľadom ušla Bardejovu aj Michalovciam. Nováčikovský rok bol predovšetkým bojom o záchranu. Cieľom bolo udržať za sebou väčšieho krajského rivala z Banskej Bystrice a vďaka siedmim sezónnym víťazstvám bola misia splnená. O rok neskôr tak už mohol byť tím Mareka Fabuľu ambicióznejší a výsledkom bolo prepracovanie sa do stredu ligovej tabuľky. Ôsma pozícia však stále nebola maximom, ktoré vedelo toto mužstvo ponúknuť. Rozprávkový ročník 2016/17 ešte len mal prísť. Hoci sa Žilina rýchlo osamostatnila na čele, Podbrezová patrila medzi jej najbližších prenasledovateľov. Výrazne k tomu pomohla neporaziteľnosť v prvých desiatich kolách. Súčasťou tohto obdobia bolo víťazstvo nad Slovanom, v Trenčíne alebo remíza v Dunajskej Strede. Po ôsmich kolách dokonca šlo o lídra Fortuna ligy, čo síce netrvalo dlho, no druhá či tretia priečka bola veľmi dlho lichotivou realitou.

​Komplikácia začali byť citeľné až na prelome marca a apríla, kedy Podbrezová postrácala body, ktoré v konečnom zúčtovaní chýbali. Deväť kôl si tento celok nedokázal pripísať víťazstvo, a to mal k dispozícii domáce zápasy s Prešovom a Michalovcami aj vystúpenie na senickej pôde. Keď v 29. z tridsaťrikolového programu prišiel konečne zlom, zdalo sa, že je miestenka v popredí zachránená. Lenže poradie v tejto oblasti tabuľky už bolo veľmi nahustené a každé ďalšie zakopnutie mohlo byť fatálne. Železiari mali pritom na koniec ročníka náročný žreb. V 30. kole ešte zdolali Tatran Prešov, no nasledovala remíza s Dunajskou Stredou a prehry s Ružomberkom a Žilinou. Z toho vyťažil Trenčín, ktorý v poslednej chvíli poskočil o dva body na štvrté miesto a sen o účasti v Európe sa Podbrezovčanom rozplynul. V nasledujúcej sezóne už boli súčasťou nadstavbovej skupiny o udržanie sa a v sezóne 2018/19 sa po ďalšom dramatickom súboji s Trenčanmi ocitli na poslednej priečke a vypadli.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora