Videospomienky - 08.06.2020 09:56

Kedysi čelila Benfice aj Ajaxu, takto sa lúčila Banská Bystrica

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Banskobystrický futbal má svoje nespochybniteľné miesto v kronikách slovenského futbalu, avšak ani on sa nevyhol čiernemu obdobiu veľkých miest, ktoré malo na svedomí postupné vypadnutie Košíc, Nitry či Prešova. Koniec Banskej Bystrice prišiel v ročníku 2014/15 a tieto zápasy ste tak mohli sledovať aj v priamych prenosoch našej internetovej televízie.

FK Dukla rok predtým skončil na ôsmom mieste dvanásťčlenného poradia a od zóny zostupu bol vzdialený na 16 bodov. To aj vďaka tomu, že bol schopný porážať súperov ako Žilina či Košice, ktorí sa nachádzali v tabuľkovom popredí. Lenže víťaz slovenského pohára z roku 2005 začal od júla 2014 písať oveľa smutnejšiu kapitolu svojho futbalového príbehu. Ročník pritom začal výhrou nad Košicami, následne pribudli dve remízy a prvú prehru zažil až vo 4. kole proti Podbrezovej. Potom však výhry pribúdali veľmi ojedinele, zatiaľ čo prehry sa nepríjemne kopili.

Za celých 33 kôl vyhrali Banskobystričania len štyrikrát a posledná priečka bola za týchto okolností neodvrátiteľná. Predposledná Podbrezová nazbierala o sedem bodov viac, čo je pre nepravidelne bodujúce tímy z dna tabuľky veľmi výrazný rozdiel. Fanúšikovia si pritom veľmi dobre pamätali roky v pokojnom strede tabuľky, ktoré boli pre Duklu takmer až tradíciou a v dávnejšej minulosti by sme našli aj účasti v Pohári UEFA. V ňom si sily merala so súpermi ako Ajax, Benfica alebo Borussia Mönchengladbach. Do predkôl pohárovej Európy naposledy nazrela v sezóne 2010/11.

Káder zostupujúcej Bystrice zahŕňal viaceré zaujímavé mená. Perspektívu sľubovali najmä osemnásťroční tínedžeri Michal Faško a Róbert Polievka, skúsenosti sľuboval 14-násobný reprezentant Marián Had, brankár Peter Boroš aj sparťanský odchovanec David Střihavka, zatiaľ čo góly zabezpečoval najmä Patrik Vajda, Jozef Dolný a Peter Mazan. Nie však dostatok. Na dlhú dobu posledné víťazstvo v najvyššej súťaži Banská Bystrica zaknihovala 5. mája 2015 proti Zlatým Moravciam a o necelý mesiac neskôr zohrala rozlúčkový duel s Ružomberkom. Následne sa "vojaci" prepadli až do tretej ligy, kde v stredoslovenskej vetve dotvárali konkurenciu s Rimavskou Sobotu, Liptovským Hrádkom či Lučencom. Dnes však opäť svitá na lepšie časy.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora