Videospomienky - 10.06.2020 09:53

Zostup napriek šiestemu miestu - nezvyčajný koniec MFK Košice

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Vypadnutie futbalového klubu je väčšinou záležitosťou, ku ktorej sa schyľuje väčšiu časť sezóny. Občas však príde koniec mužstva náhle, rýchlo a aj napriek nedávnym úspechom. Druhým príkladom boli futbalové Košice, ktoré ešte v sezóne 2013/14 hrali predkolo Európskej ligy, o rok neskôr opäť bojovali o miestenky do prestížnej klubovej súťaže, avšak následne sa už do najvyššej súťaže neprihlásili. Zostup mužstva zo šiestej priečky možno označiť ako najnáhlejší a najprekvapivejší v histórii samostatnej slovenskej ligy.

Keď v júli 2014 absolvoval MFK Košice dvojzápas predkola Európskej ligy proti Slovanu Liberec, asi málokto predpokladal, že sa o rok už s ním počítať nebude. Ligovú sezónu pritom žlto-modrí ukončili na šiestom mieste, čo možno označiť za pokojný stred tabuľky. Pokoj však rozhodne nepanoval vo vnútri klubu a počas jednej sezóny naša najvyššia súťaž prišla hneď o dva celky z veľkého mesta. Po poslednom mieste sa totiž lúčila aj Banská Bystrica.

Košický futbal pritom scénu opúšťal ovenčený majstrovskými titulmi z rokov 1997 a 1998 aj s triumfom v Slovenskom pohári 2009 a 2014. V sezóne 2009/10 zohral pamätný duel so slávnym AS Rím a ešte pod starou značkou 1.FC sa ako prvý slovenský klub dostal do skupinovej fázy Champions League. Napriek tomu, zápas na pôde Spartaka Myjava v máji 2015 (1:1) bol na dlhý čas posledným, ktorý mužstvo z Košíc odohralo v najvyššej slovenskej súťaži a odvtedy sa čaká na projekt, ktorý by mohol metropolu východu futbalovo zmobilizovať.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora