Videospomienky - 12.06.2020 09:53

Najväčšie debakle SBL: banícke derby aj nástrely Interu či Iskry

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Keby sme v histórii našich priamych prenosov chceli hľadať najvyššie debakle, jasnou voľbou je basketbal. Je to síce pomerne ojedinelé, ale zrodiť sa v ňom vedia aj rozdiely štyridsiatich či dokonca 116 bodov. Keď jedna strana do zápasu vstúpi príliš zdecimovaná a málo motivovaná, nemusí sa to zákonite preniesť aj na jej súpera, aby bol výsledkom nezáživný zápas. Pokojne z toho môže byť exhibícia jedného tímu s bodovým kontom vysoko cez stovku, na čo súper sekunduje sotva polovičným nástrelom. Počas nedokončeného ročníka 2019/20 sme takéto príklady mohli vidieť hneď dva. Raz sa k štyridsaťbodovému rozdielu schyľovalo aj v sezóne 2018/19 a o rok staršie sú pamätné prípady z baníckeho derby či jedno bratislavsko-spišské meranie síl.

Počas ostatnej sezóny rezonovali najmä dva veľmi nevyrovnané výsledky. Prvý z nich sa zrodil na začiatku decembra pod Tatrami. Domáci Svit síce mal za sebou prehru v derby zápase na Spiši, avšak predtým pokoril Žilinu aj Handlovú. Hostia z Komárna v tom čase prežívali nevydarené obdobie s ôsmimi prehrami po sebe a proti Iskre to dvakrát podčiarkli. Zrodil sa výsledok 126:68, k čomu Iskra položila základ už neuveriteľnou 44-bodovou prvou štvrtinou. Súper s priemerom sedemnástich bodov na štvrtinu mohol kontrovať len veľmi ťažko a štatistiky si tak vďačne zveľaďoval Avramović, Nesbitt či Johnson. Najvýraznejšie prvý menovaný, ktorý nahádzal 26 bodov a výrazne tak prispel k debaklu o 58 bodov.

O vyše mesiac neskôr sa zrodil druhý najväčší debakel sezóny, v ktorom mal prsty Inter Bratislava s Baníkom Handlová. 106 nahádzaných bodov domácich v tomto prípade nebolo extrémnou cifrou a viackrát v sezóne sa niektorý z klubov prezentoval vyšším nástrelom. Problém bol na strane hostí, ktorí sa zastavili na 61 bodoch. V úvodnej štvrtine pritom dokázali zaznamenať len dva koše z hry a v tretej desaťminútovke len tri. To proti takému ofenzívne ladenému súperovi, akým sú žlto-čierni, jednoducho nemohlo stačiť na nič iné, ako na vysokú prehru. Handlová v hlavnom meste padla rozdielom 45 bodov. Pokiaľ by sezóna pokračovala vyraďovacou fázou, Inter by pre ňu bol pravdepodobným súperom a nepekné spomienky by sa mohli obnoviť.

Zo sezóny 2018/19 si môžeme pripomenúť stretnutie z revolučného dátumu 17. novembra. V danom ročník SBL zarezonoval výprask o 39 bodov, ktorý Komárno nadelilo Lučencu. Slovo si vzal najmä Nenad Delić s Dayonom Goodmanom. Obaja sa dostali tesne nad métu dvadsiatich nahádzaných bodov, pričom prvý menovaný nemal ďaleko od double-double. Komárňania prvý polčas vyhrali o dvadsať bodov, čím sa schyľovalo k nepeknému debaklu. Namiesto jeho zníženia prišlo po zmene strán ešte jeho navýšenie a po záverečnom hvizde na tabuli so skóre svietil výsledok 109:70.

Február 2018 vynára hrozivé spomienky basketbalistom Handlovej, ktorí vycestovali do Prievidze s problémami a v oklieštenej zostave. Výsledkom bol debakel, aký sa v najvyššej basketbalovej súťaži vidí mimoriadne ojedinele. Prievidza ovládla 121. hornonitrianske derby jednoznačne 146:30 a téma ešte v médiách nejaký čas rezonovala. Handlovčania totiž žiadali prievidzský tím o preloženie zápasu, no podľa slov domácich len 24 hodín pred úvodným rozskokom. Vzhľadom na to, že sa blížil Slovenský pohár a aj reprezentačný zraz, klub narýchlo vymýšľať náhradné termíny odmietol. Handlová pricestovala bez siedmich kľúčových hráčov, derby odohrali juniori a súper ich nešetril. Už za prvý polčas nahádzal 58 bodov, zatiaľ čo hostia napríklad za celú tretiu štvrtinu zaznamenali len dva body. Odvtedy súperi zohrali už sedem vyrovnanejších vzájomných zápasov, z toho jediný vyhrala Handlová.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: debakel SBL