Videospomienky - 01.07.2020 10:07

Kolo po zisku titulu býva zradné. Presvedčil sa Slovan aj Trnava

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Ťažko možno mužstvu niečo vyčítať, keď s veľkým prehľadom zvalcuje domácu súťaž a s predstihom je jasné, že sa stane šampiónom. Ostávajúci zápasový program sa však tým nezruší a niekoľko kôl ešte musí mužstvo absolvovať aj s vedomím, že o prvé miesto nepríde. Na mieste sú preto tradične polemiky o nasadení, odhodlaní a vôli zvíťaziť, pričom nás Fortuna liga za ostatné roky pravidelne presviedča o tom, že to vedia byť poriadne nevyspytateľné výsledky.

Najaktuálnejším príkladom bol ŠK Slovan Bratislava, ktorý dokázal tento rok obhájiť titul zo sezóny 2018/19. Ten pečatil tri kolá pred koncom výhrou v Žiline a nasledovala cesta cez celú republiku do Michaloviec. Pre MFK Zemplín bola úspechom už len samotná účasť v hornej šestke a za celú nadstavbu pozbieral len osem bodov, no jeden "chytil" práve na čerstvom šampiónovi. Michalovčania pritom po polhodine hry viedli 2:0, Slovan vyrovnal a domáci šli opäť do vedenia v 68. minúte. To im však dlho nevydržalo, o čo sa postaral predposledným sezónnym gólom Andraž Šporar. O týždeň neskôr si už belasí majstrovské oslavy pokaziť nenechali a doma zdolali Sereď.

Rok pred bratislavským klubom ukončili svoje dlhočízne čakanie na majstrovský titul futbalista Spartaka Trnava. Za celú sezónu 2017/18 prehrali červeno-čierni osem zápasov a keď v úvode mája spravili definitívu domácou výhrou nad Dunajskou Stredou, tréner Nestor El Maestro priznal, že víťaznú mentalitu nahradila chuť oslavovať. Žilina pochopenie nemala a lídra tabuľky na domácej pôde rozstrieľala výsledkom 6:0. S tým sa veľmi ťažko vyrovnávala výprava hosťujúcich priaznivcov, ktorí merali cestu pod Dubeň a v závere bol duel pre ich vyčíňanie prerušený. Trnava potom prehrala aj úplne posledný zápas sezóny, doma s Trenčínom 0:2, ale zlaté oslavy po 45 rokoch to nemohlo pokaziť.

Aj samotná Žilina vie, aké je to nezvládnuť posledné stretnutie po zisku trofeje. V rokoch 2014 až 2017 sa radila medzi top ašpirantov na zisk titulu spoločne s Trenčínom a istotu zlata nadobudla päť kôl pred koncom. V tom čase sa ešte nehralo vo formáte dvoch nadstavbových skupín a keď MŠK vyhral na pôde druhého Slovana, všetko bolo jasné. Náskok na čele bol v tej chvíli už trinásťbodový a duel v Trenčíne si mohli ísť "šošoni" užiť. Oproti zápasu so Slovanom spravil tréner Adrián Guľa tri zmeny v základnej zostave, no Trenčania hodlali v tesnom boji vyfúknuť pohárovú miestenku Podbrezovej, preto víťazstvo potrebovali viac. Žilina sa dostala k jedinej presnej strele, na Sihoti prehrala 1:2 a na konci ročníka zavládla spokojnosť v oboch týchto táboroch.

Posledným tímom, ktorý dokázal vyhrať prvý "potitulový" zápas, bol AS Trenčín. Ten sa v sezóne 2014/15 dočkal svojho historicky prvého majstrovského skalpu a v ročníku 2015/16 ho dokázal obhájiť. Šlo zároveň o prvé dva roky, počas ktorých bola súťaž "odetá" vo žlto-čiernych farbách stávkovej kancelárie a Trenčania boli pri svojej obhajobe nezastaviteľní. Druhý Slovan za sebou nechali s dvanásťbodovým náskokom. Práve tohto súpera na začiatku mája zdolali 4:0 a šiesta obhajoba niektorého z klubov v ére samostatnosti bola na svete. Zverenci Martina Ševelu si to však nepripustili ako dôvod prestať vyhrávať. V predposlednom kole zdolali Žilinu 5:2 a o týždeň neskôr odprevadili Skalicu do druhej ligy výsledkom 2:1.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora