Volejbal - 15.09.2019 09:30

Slováci splnili základný cieľ, bodovať chcú aj proti favoritom

Zdroj: sita

Slovenskí volejbaloví reprezentanti v úvodných dvoch zápasoch na 31. majstrovstvách Európy splnili svoj základný cieľ. Po piatkovom triumfe nad Španielskom 3:2 na sety nezaváhali ani v sobotu proti Rakúsku, ktoré zdolali 3:1. V dvoch vystúpeniach nazbierali päť bodov a tie môžu byť rozhodujúce v boji o postup zo základnej B-skupiny.

Slovákom proti Rakúšanom nevyšiel vstup do stretnutia. Úvodný set prehrali 19:25, ale vo zvyšných troch dejstvách boli dominantní a eliminovali silné stránky súpera. "Chalani v priebehu zápasu začali medzi sebou komunikovať a začali nám fungovať veci, ktoré sme si povedali. Postupne to bol proti Rakúšanom taký výkon, ako sa patrí. Úvodné dve stretnutia sme rozhodne chceli zvládnuť víťazne, trojbodové víťazstvo nad Rakúskom je veľmi dôležité," cituje oficiálny webový portál Slovenskej volejbalovej federácie trénera Andreja Kravárika.

Dva kľúčové súboje na úvod šampionátu slovenskí volejbalisti zvládli a majú nakročené do osemfinále. V ďalších troch zápasoch ich však čakajú nároční súperi. V nedeľu vyzvú Srbov, v utorok domácich Belgičanov a v stredu Nemcov. "Čiastočný cieľ sme splnili, vyhrali sme prvé dva zápasy. Aj v ďalších dueloch proti favoritom chceme bojovať o každý bod a set, aby sme si postup ešte poistili," uviedol smečiar a kapitán Tomáš Kriško, na ktorého nadviazal aj spoluhráč nastupujúci na poste libera Jakub Ihnát: "Prvé dva zápasy boli o tom, že musíme. Teraz už nebudeme favoriti a malo by to byť pre nás uvoľnenejšie."

Postupová matematika je jasná. Zo šesťčlennej základnej skupiny preniknú ďalej štyri najlepšie družstvá. Ak Španieli a Rakúšania vo zvyšných zápasoch neprekvapia favoritov, Slovákom už postup neujde. Ak však jeden z európskych top tímov zaváha proti outsiderom, slovenskí reprezentanti budú musieť získať ďalšie body. "Španieli aj Rakúšania ešte majú pred sebou ďalšie zápasy, nič nie je isté. Nás čakajú Srbsko, Belgicko a Nemecko. Tímy, ktoré sa pohybujú v špičke európskeho volejbalu. Ideme do toho s pokorou, na tieto konfrontácie sa musíme tešiť," doplnil Kravárik, ktorého zverenci figurujú priebežne na druhej pozícii v skupine a v nedeľu od 18.30 h nastúpia v Antverpách proti favorizovanému Srbsku.