Volejbal - 02.06.2021 20:04

Na úvod Zlatej EL víťazstvo nad Rumunskom

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: SVF

Rumunsko - SLOVENSKO 2:3 (27, -21, 22, -24, -12) Rozhodovali: Taran (Mold.) a Akdemir (Tur.), 105 divákov
      
Rumunsko: Dumitru 2, Aciobanitei 9, Mocanu 6, Balean 29, Mihalescu 12, Magdas 4, libero Diaconescu (Suson 5, B. Bartha 3, Peta 0, Constantin 0, Chitigoi 1). Tréner: S. Stancu.
      Slovensko: Ihnát 14, Kyjanica 6, Gavenda 29, Firkaľ 1, M. Zeman 12, F. Palgut 3, libero Turis (Pokopec 14, Lamanec 1, Goč 0, J. Kováč 0, Jendrejčák 1, M. Petráš 1). Tréner: M. Kardoš.

PRED ZÁPASOM
Slovenských volejbalových reprezentantov čaká tento týždeň od utorka do nedele (1. - 6. júna) v ukrajinskom Záporoží kompletný program v B-skupine tohtoročnej Zlatej európskej ligy. Počas úvodného dňa budú mať zverenci trénera Mareka Kardoša voľno, v stredu a vo štvrtok nastúpia proti Rumunom a domácim Ukrajincom a po dni voľna si cez víkend tento dvojboj zopakujú. Všetky zápasy SR odvysiela v priamych prenosoch internetová televízia Huste.TV.
Štvrtým účastníkom skupiny je Holandsko, ktoré sa však ako náhradník presunulo do svetovej Ligy národov a zostávajúce trio si tak pripíše po dve kontumačné výhry. Práve v "krajine tulipánov" sa mal konať úvodný turnaj "béčka", po dohode tímov sa aj prvá polovica programu presunula do Záporožia, kde sa počas víkendu predstavili v tejto súťaži aj Slovenky proti domácemu tímu a Bulharkám. Slováci odcestovali na Ukrajinu v pondelok ráno, v dejisku turnaja by mali byť v kompletnom zložení v nočných hodinách.

Po úspešnej kvalifikácii o postup na septembrové majstrovstvá Európy, v ktorej Slováci ovládli skupinu pred Švajčiarmi, súpermi z európskej ligy Rumunmi a Albáncami, sa v tíme vymenila polovica hráčov - odišli Zaťko, Kriško, Paták, Michalovič, Ondrovič, Krajčovič a Nemec, nahradili ich Goč, Petráš, Kováč, Kyjanica, Jendrejčák, Lamanec a Vitko. Priestor ukázať sa na medzinárodnej scéne tak dostanú mladší hráči vrátane talentov z domácej extraligy.

"Budeme bojovať o čo najviac víťazstiev a víťazných setov. Uvidíme, čo sa nám podarí dosiahnuť a či chlapci dokážu proti silným súperom so skúsenými hráčmi prekvapiť. Potrebujú sa na tejto úrovni 'vyhrať', konfrontácia so silnými európskymi tímami je pre nich to najdôležitejšie. Môžu hrať bez tlaku a stresu a ukázať, čo v nich je. Aj my ich potrebujeme vidieť, aby sme vedeli, koho zaradíme do širšej nominácie pred európskym šampionátom," povedal tréner Kardoš, ktorý pre zdravotné problémy napokon po kvalifikácii nemohol zaradiť späť do prípravy nahrávača Petra Porubského.

S oboma súpermi majú Slováci pozitívnu bilanciu - proti Ukrajincom dosiaľ odohrali 13 zápasov (7-6), proti Rumunom o desať viac (16-7). S Ukrajincami sa naposledy stretli v januári 2014 v Poprade počas kvalifikácie MS (0:3), s Rumunmi v dvoch súbojoch májovej kvalifikácie ME v Nitre (3:1) a Ploješti (1:3), po ktorej rumunskú lavičku musel opustiť tréner Danut Pascu a nahradil ho 38-ročný bývalý hráč Sergiu Stancu.

Favoritmi skupiny budú Ukrajinci, ktorí na posledných majstrovstvách Európy postúpili do štvrťfinále, v ktorom podľahli neskorším šampiónom Srbom po veľkom boji v tajbrejku. "Domáci budú jasní favoriti, majú k dispozícii všetkých hráčov vrátane hviezdneho Plotnického z Perugie. Rumunom by mal chýbať len skúsený nahrávač Bartha a jeden z blokárov, inak by mali byť tiež v kompletnom zložení," skonštatoval Kardoš.

Na turnaj Final Four do belgického Kortrijku (19. - 20. 6.) postúpia víťazi troch základných skupín, v prípade triumfu Belgičanov v A-skupine (po 1. turnaji sú druhí za Estóncami) aj najlepší tím z druhých priečok.

Nominácia volejbalistov SR na turnaje B-skupiny Zlatej európskej ligy 2021 v ukrajinskom Záporoží (1. - 6. júna):

nahrávači: Filip Palgut (Kladno/ČR), Samuel Goč (Košice)

smečiari: Jakub Ihnát (Ostrava/ČR), Július Firkaľ (Al-Ittihad/S. Arábia), Patrik Pokopec (Myjava), Michal Petráš (Svidník)

blokári: Michal Zeman (Myjava), Jakub Kováč (Netzhoppers/Nem.), Lukáš Kyjanica (Kladno/ČR), Ján Jendrejčák (Košice)

univerzáli: Filip Gavenda (Teruel/Šp.), Patrik Lamanec (Košice)

liberá: Martin Turis (Komárno), Marián Vitko (Svidník)

pozn.: pri hráčoch sú uvedené kluby v sezóne 2020/21

Realizačný tím:
tréner: Marek Kardoš, asistenti trénera: Richard Vlkolinský, Gabriel Chochoľak, manažér tímu: Jozef Chudý, štatistik: Martin Dobiaš, fyzioterapeut: Krzysztof Jakubiak, masér: Dušan Szabo, kondičný tréner: Wojciech Sibiga

Program B-skupiny:

utorok 1. 6.: Ukrajina - Rumunsko (17.00) 
streda 2. 6.: Rumunsko - SLOVENSKO (17.00) - LIVE na Huste.TV
štvrtok 3. 6.: SLOVENSKO - Ukrajina (17.00) - LIVE na Huste.TV

piatok 4. 6.: Rumunsko - Ukrajina (17.00) - LIVE na eurovolley.TV
sobota 5. 6.: SLOVENSKO - Rumunsko (17.00) - LIVE na Huste.TV
nedeľa 6. 6.: Ukrajina - SLOVENSKO (18.30) - LIVE na Huste.TV

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora
Tagy: TOP huste.tv