ME 2019 ženy - 22.08.2019 18:30

Slovenské volejbalistky čaká kľúčový zápas hneď v úvode turnaja

Zdroj: sita, youtube

Slovenská volejbalová reprezentácia žien odštartuje "domáce" majstrovstvá Európy zápasom, ktorý veľa napovie o jej ambíciách postúpiť do osemfinálovej fázy. Zverenky talianskeho kormidelníka Marca Fenoglia sa v piatok večer stretnú s hráčkami Španielska, s ktorými majú bohaté skúsenosti. V minulej sezóne Zlatej Európskej ligy sa navzájom konfrontovali dvakrát, pričom v oboch prípadoch uspeli Slovenky. Na palubovke súpera zvíťazili 3:1 a doma rozhodli o svojom triumfe až v piatom sete.

Slovenské reprezentantky odohrali pred kontinentálnym šampionátom jedenásť prípravných zápasov, v ktorých dosiahli bilanciu päť výhier a šesť prehier. Na turnaj sa víťazne naladili dvoma triumfmi nad Fínkami, ktoré začiatkom týždňa zhodne zdolali 3:1 na sety. "Myslím si, že pripravené sme dobre a naša forma graduje. V príprave sme mali silných súperov, ktorí nás preverili v každej hernej činnosti. Boli lepšie i slabšie zápasy, no poznáme svoje kvality a verím, že sa nám podarí dosiahnuť dobrý výsledok," vyjadrila sa v rozhovore pre SITA Romana Hudecová.

V spomenutom poslednom vzájomnom zápase so Španielskom, ktorý v júni 2018 hostili Levice, bola jednou z líderiek slovenského tímu práve Hudecová. Zaznamenala desať bodov, viac dosiahla len Nikola Radosová (22). Aj vďaka úspešným súbojom z minulého roka sú Slovenky pred dôležitým stretnutím sebavedomé. "Môžem povedať, že si na ne veríme. Práve od tohto zápasu sa bude odvíjať celé naše pôsobenie na turnaji. Ak zvíťazíme, opadne z nás nervozita a budeme sa koncentrovať samé na seba," povedala 25-ročná smečiarka.

Po záverečnom prípravnom súboji s Fínskom sa na adresu najbližšieho súpera vyjadril aj tréner SR Marco Fenoglio. "Pre nás to bude určite najdôležitejší zápas na šampionáte. Španielsko je náš priamy konkurent v súboji o postup do vyraďovacích kôl, poznáme ho veľmi dobre a sme pripravení bojovať. Kľúčom k úspechu bude náš servis a príjem," vyjadril sa 49-ročný kormidelník, ktorý nechcel prezradiť zloženie základnej šestky, ktorá sa v piatok predstaví na palubovke.

Okrem blokárky Veroniky Hrončekovej čaká všetky ostatné hráčky debut na európskom šampionáte. Môže to byť pre slovenský tím nevýhoda? "To záleží na dievčatách. Majú veľký tlak na svojich pleciach, ale mali by hrať uvoľnene, pretože je to veľká šanca pre každú z nich. Ako som však povedal, tím je pripravený bojovať a som presvedčený o tom, že odohráme dobrý zápas," odpovedal rodák z mesta Cuneo na otázku SITA.

Súboj Slovensko - Španielsko sa na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu začne v piatok o 20.00 h. Ešte predtým v bratislavskej D-skupine odohrajú zápasy Švajčiarsko - Nemecko (14.30) a Bielorusko - Rusko (17.00).