ME 2019 ženy - 23.08.2019 21:40

Volejbalistky s úspešným vstupom do turnaja, Španielkám nepustili ani set

Zdroj: sita

Slovenské volejbalové reprezentantky úspešné zvládli svoje úvodné vystúpenie na 31. európskom šampionáte. V dôležitom súboji zdolali hráčky Španielska 3:0 na sety (24, 27, 18) a pripísali si do tabuľky cenné tri body. Nadviazať na piatkové víťazstvo budú môcť už v sobotu, keď sa predstavia proti Švajčiarkam, ktoré v prvý deň majstrovstiev Európy podľahli Nemkám hladko 0:3.

Slovenky sa rýchlo dostali do vedenia 4:1, no priebeh prvého setu bol nesmierne vyrovnaný. Po tom, ako Španielky upravili skóre na 4:4 sa ani jedno z mužstiev nedokázalo odpútať na vyšší než dvojbodový rozdiel. Hráčky z Pyrenejského polostrova v koncovke setu viedli 23:21, ale zverenky Marca Fenoglia šnúrou troch bodov skóre otočili. Prvý mečbal síce ešte využiť nedokázali, ale napokon po 30 minútach hry ukončila úvodné dejstvo razantným smečom Romana Hudecová.

Po úspešnej koncovke prvého setu domáce hráčky akoby trošku poľavili v koncentrácii a zakrátko prehrávali 3:8. Ich veľkou devízou je však bojovnosť, čo sa naplno ukázalo. Slovenky zmazali náskok súperiek, nezlomil ich ani nepriaznivý stav 19:22 a v záverečných výmenách setu mali opäť pevnejšie nervy. Hrdinkou druhého setu sa stala Nina Herelová, ktorá za stavu 27:27 zložila loptu na palubovku a následne predviedla aj úspešný blok.

Aj tretí set bol dlho vyrovnaný a vyzeralo to tak, že opäť smeruje do dramatickej koncovky. Za stavu 13:12 sa však podarilo domácim hráčkam odskočiť na štvorbodový rozdiel, čo sa v treťom dejstve ukázalo byť rozhodujúce. Slovenky v ďalšom priebehu setu ešte svoj náskok zvýšili a triumfovali v ňom pomerom 25:18. Zápas tak ovládli pomerom 3:0 na sety, vďaka čomu spravili veľmi dôležitý krok k postupu do osemfinálovej fázy. Ich ďalšími súperkami budú v sobotu o 20.00 h Švajčiarky.

Výsledok - Majstrovstvá Európy vo volejbale žien 2019 - D-skupina:

Slovensko - Španielsko 3:0 (24, 27, 18)
88 minút, rozhodovali: Simonovská (Č. Hora), Marques Ferreira (Portug.)

Slovensko: Kijaková 9, Kostelanská 11, Pencová 6, Koseková 1, Radosová 10, Herelová 14, libero Španková (Hudecová 1, Hrončeková, Palgutová 1, Ovečková, Szaboóvá, Fričová, libero Jančová)
Španielsko: Riverová 5, Carová Garcíová 4, Segurová 10, Escamillová 18, Berbelová 11, Corralová Bouzová 1, libero Alba Sánchezová (De Blasová, Elizagová, Castellanová, Gonzalezová, Prianteová Francesová 1, Montorová, libero Llabrésová)