ME 2019 ženy - 27.08.2019 09:45

Budú si to pamätať do konca života. Bojovné a súdržné Slovenky víťazia

Zdroj: sita

Už po troch zápasoch v základnej D-skupine si slovenské reprezentantky môžu povedať, že splnili svoj základný cieľ na majstrovstvách Európy. Po jednoznačných víťazstvách nad Španielkami (3:0) a Švajčiarkami (3:0) si v pondelok poradili aj s hráčkami Bieloruska (3:2) a postúpili do osemfinále. Pritom nezačali dobre, prehrávali 0:2 na sety, ale aj vďaka neustále povzbudzujúcim fanúšikom sa im podaril dokonalý obrat.

"Je to super, že sme dokázali otočiť zápas zo stavu 0:2 na sety. Som rada, že náš tím bojuje za každých okolností. Dokázali sme vyrovnať, v piatom sete sme si to síce skomplikovali, ale myslím si, že vďaka tomu ako bojujeme, sme si to víťazstvo zaslúžili. Z päťdesiatich percent je to zásluha našich fanúšikov, ktorí nás dotlačili k víťazstvu. Som veľmi šťastná, že majstrovstvá Európy sú na Slovensku. Tieto chvíle si budeme pamätať do konca života," vyjadrila sa blokárka Nina Herelová.

Svoj najlepší výkon v doterajšom priebehu turnaja predviedla skúsená Jaroslava Pencová, autorka 17 bodov. Po zápase priznala, že na súpera nebolo ľahké pripraviť sa a dôležitejšie bolo vhodne reagovať na priebeh duelu. "Myslím si, že na začiatku nám trochu dlhšie trvalo, pokiaľ sme sa zorientovali. Predsa len, Bielorusky na turnaji dosť rotovali zostavu, a tak sme si povedali, že veľa vecí budeme prispôsobovať až v zápase. Po dvoch setoch sme však našli recept. Začali sme lepšie podávať, brániť diagonály, zmenili našu taktiku, čo prinieslo úspech," vyjadrila sa Pencová.

Hlavnými devízami slovenského tímu sú bojovnosť a súdržnosť. "Veríme si, navzájom sa podporujeme a myslím si, že to je kľúč k úspechu. Každá hráčka dopraje tej druhej, aby dala bod za tím, čo je veľmi dôležité," podotkla Herelová a následne spomenula, že výhodou družstva je tiež fakt, že hráčky sa dlhodobo poznajú. "Spolu hráme už od kadetiek. Poznáme sa možno desať rokov a je to skvelé, že táto generácia dokázala uspieť aj na seniorských majstrovstvách Európy," pripomenula rodáčka z Bojníc.

Slovenky turnajom kráčajú naďalej bez prehry a v utorok ich čaká súboj o prvé miesto tabuľky proti Nemecku. S jedlom rastie chuť a po úspešných výsledkoch si zverenky Marca Fenoglia trúfajú aj na súperky zvučnejšieho mena. "Myslím si, že v našej skupine môžeme potrápiť akékoľvek družstvo. V Nemecku som pôsobila, mám tam aj jednu spoluhráčku z Drážďan, takže pre mňa to bude trochu špeciálny zápas. Verím, že tréneri nás dobre pripravia a budeme úspešné," dodala Pencová.