ME 2019 ženy - 27.08.2019 22:37

Prvá prehra Sloveniek. Proti silnému súperovi ukoristili set

Zdroj: sita

Slovenské volejbalové reprezentantky našli premožiteľky až vo štvrtom vystúpení na majstrovstvách Európy. V utorňajšom večernom zápase bratislavskej D-skupiny podľahli Nemkám 1:3 na sety. Zverenky talianskeho trénera Marca Fenoglia v súboji dvoch dovtedy nezdolaných družstiev nezaostali za výkonmi z predchádzajúcich troch duelov. Favorizované súperky potrápili v každom zo štyroch dejstiev, ale napriek tomu si pripísali prvú prehru. Nemecké reprezentantky poskočili vďaka trojbodovému zisku na čelo tabuľky, Slovenky sú priebežne druhé a najbližšie stretnutie odohrajú vo štvrtok o 15.30 h proti Ruskám.

V úvodnom sete Nemky rýchlo viedli po sérii piatich bodov v rade, ktorú zakončila šťastným esom o pásku Camilla Weitzelová (1:6). Kouč Fenoglio zareagoval oddychovým časom a slovenské hráčky sa postupne dotiahli na súperky. Pri podaní Lenky Ovečkovej znížili na rozdiel dvoch bodov, neskôr po smeči Niny Herelovej dokonca vyrovnali na 12:12. Tréner Nemecka si vtedy zobral timeout a od tohto momentu jeho zverenky iba viedli. Pri servise Louisy Lippmannovej odskočili na 14:19, čo bol rozhodujúci náskok. Slovenky síce v závere vytvorili tlak na súperky, ale dostali sa maximálne na odstup dvoch bodov a napokon prehrali 22:25.

Druhé dejstvo lepšie odštartovali domáce volejbalistky. Po piatich výmenách viedli 4:1, k čomu im pomohlo aj nemecké zaváhanie na prijme. Hráčky Nemecka si však trpezlivosťou vybojovali vyrovnanie na 7:7 a až do stavu 17:17 sa oba tímy naťahovali o každý bod. Potom slovenské reprezentantky nezvládli dve výmeny za sebou, no sériou piatich bodov v rade otočili na 22:19. Nemky v koncovke opäť vyrovnali, vypracovali si aj jeden setbal, ale kľúčový moment prišiel za stavu 26:26. Videorozhodca po dlhšom skúmaní situácie priznal bod Slovensku a následujúcu výmenu zakončila nechytateľným smečom Karin Palgutová (28:26).

Prvé tri body v treťom sete putovali na konto nemeckého tímu, ale Slovenky v krátkom čase zlikvidovali stratu a po smeči Nikoly Radosovej sa ujali vedenia 7:6. Nemky však zastavili slovenský rozlet ešte v zárodku a vo zvyšku setu mali navrch. Postupne sa chytili dobrou hrou v poli, darilo sa im v útoku aj na bloku, z čoho vyplynulo skóre 10:15 zo slovenského pohľadu. Domáce volejbalistky v zostávajúcom priebehu nedokázali reagovať na zlepšenú hru súperiek, ich manko sa postupne zvýšilo až na sedem bodov a nemeckým hráčkam podľahli 18:25.

Po vyrovnanom začiatku štvrtého setu rozveselila päťtisícovú kulisu na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu slovenská blokárka Veronika Hrončeková, ktorej podanie narobilo Nemkám problémy. Domáce hráčky aj vďaka nej viedli 8:6, ale od stavu 10:8 nezvládli šesť výmien v sérii a zrazu prehrávali 10:14. Od tohto momentu Slovenky márne doťahovali náskok súperiek, dokázali sa priblížiť na 15:16, no na vyrovnanie či výsledkový obrat nedosiahli (21:25).

Nemecko - Slovensko 3:1 (22, -26, 18, 21)
112 minút, rozhodovali: Aro (Fín.) a Muha (Chor.), 5250 divákov
Slovensko: Palgutová 12, Pencová 4, Herelová 8, Radosová 12, Ovečková 3, Kostelanská 13, libero Španková (Hudecová, Hrončeková 4, Kijaková 1, Koseková, Szaboóvá, Fričová 1, libero Jančová)
Nemecko: Hankeová 1, Pollová 19, Geertiesová 21, Lippmannová 18, Schölzelová 8, Weitzelová 11, libero Poganyová (Kästnerová, Drewnioková, Alsmeierová, Stigrotová, Vanjaková 1, Gründigová, libero Bocková)