Novinky - 07.03.2021 17:38

ZOSTRIH: Slávia získala pätnásty pohár

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: SVF

nadstavba, nedeľa 07.03.2021, 15:00
Slávia Kooperativa EUBA
Slávia Kooperativa EUBA
3:0
26:24, 25:23, 25:17
VK Nové Mesto nad Váhom
VK Nové Mesto nad Váhom
Rozhodovali: Sarka a Juráček, hralo sa bez divákov

Slávia Kooperativa EUBA:

Ella Erteltová 4, Šepeľová 17, Körmendyová 3, Doluda 10, A. Fričová 7, Raquel 12, libero Magdinová (Snopková 0). Tréner: M. Matušov

VK Nové Mesto nad Váhom:

Háberová 3, Hradecká 2, Štepanovská 11, Kuželová 3, Poláčiková 4, Martáková 15, libero M. Vojtechová (Richweissová 5, Čierna 4, Rešutíková 0, Vassová 1, Blizmanová 1). Tréner: J. Šujan.

Volejbalistky Slávie EU Bratislava pätnástykrát v klubovej histórii vybojovali Slovenský pohár. V nedeľňajšom Superfinále v Nitre zvíťazili 3:0 (24, 23, 17) nad hráčkami VK Nové Mesto nad Váhom a po prvý raz dvihli nad hlavu aj novú Trofej Štefana Pipu. Pre Novomešťanky je pohárové striebro prvou medailou a najväčším úspechom v najvyšších domácich súťažiach.

PRED ZÁPASOM

Kto ako druhý v poradí zdvihne nad hlavu novú Trofej Štefana Pipu? Koho meno sa zapíše na jej podstavec a tým do volejbalovej histórie? Odpovede spoznáme v nedeľu popoludní, keď sa v Superfinále Slovenského pohára žien stretnú v Mestskej športovej hale v Nitre tímy Slávie EU Bratislava a VK Nové Mesto nad Váhom. Súboj sa začne o 15.00 h, v priamom prenose ho odvysiela internetová televízia Huste.TV. Finálový duel budú rozhodovať Miroslav Sarka a Miroslav Juráček.

V hale na Klokočine bude v pozícii favorita suverénny extraligový líder Slávia EU, ktorý v tejto sezóne prehral z 21 stretnutí len raz a Nové Mesto zdolal vo všetkých štyroch vzájomných súbojoch, čím natiahol šnúru ligových výhier nad Považankami na 17 zápasov bez jedinej prehry. Novomešťanky, ktoré postupom do finále cez Volley project UKF Nitra dosiahli doteraz najväčší úspech v klubovej histórii, však neskladajú zbrane a aj vo finále chcú zabojovať o prekvapenie.

MATUŠOV: V TÍME CÍTIŤ, ŽE SA NIEČO BLÍŽI

Družstvo Slávie, ktoré chce pridať do klubovej vitríny pätnásty pohárový triumf, sa v ostatných dňoch muselo popasovať aj s mimošportovými výzvami v podobe karantény, tréner Michal Matušov so svojím realizačným tímom však v rámci možností pripravil tím čo najlepšie. "Tréningový proces sme na týždeň celkom pozastavili, hráčky sa postupne zapájali od pondelka. Týždňový výpadok trochu cítime, na druhej strane, vidíme v tíme tiež zvýšenú bojovnosť a túžbu a je cítiť, že sa niečo blíži. Samozrejme, nie je to obyčajný zápas, hrá sa o pohár a každý ho chce dvihnúť nad hlavu," povedal Matušov, ktorý v nedeľu nebude mať k dispozícii kompletný káder.

"Slávistky" od úvodu sezóny v extralige dominujú, čo dokumentuje dosiaľ jediná prehra. "Teraz však nie je podstatné, či máme 20 výhier z 21 zápasov alebo by to bolo 17 z 30 zápasov. Pred sezónou si vždy kladieme najvyššie méty - postup do finále ligy a pohára - a potom sa uvidí. Samozrejme, históriu poznáme. V pohári si chceme tiež napraviť chuť po vlaňajšku, keď sme úspešní neboli," pripomenul Matušov tesnú prehru 2:3 z bratislavských Pasienkov v historicky prvom súboji o Trofej Štefana Pipu so Strabagom Pezinok.

Práve v ligovom súboji v Pezinku, ktorý bol zároveň prvým semifinálovým duelom Slovenského pohára, sa pred vyše mesiacom zranila brazílska nahrávačka rekordného 18-násobného majstra Bruna Caixetová. Tesne pred uzávierkou prestupov tak Slávia doplnila na súpisku 33-ročnú Andreu Snopkovú, ktorá si vlani obliekala pezinský dres a ako jediná z finálových aktérok už má svoje meno na podstavci novej pohárovej trofeje. "Andrea je skúsená volejbalistka s dobrou distribúciou nahrávok, slušnou obranou a stabilným podaním. Navyše, je to výborné dievča do kolektívu, stotožnené so svojou rolou v družstve. V situácii, keď nevieme, ako dlho bude Bruna absentovať, sme dokázali nájsť snáď ešte lepšie riešenie, ako sme očakávali, čo ma veľmi teší," skonštatoval Matušov.

Kormidelník Slávie pred finále nabáda svoj tím k ostražitosti. "Vieme, že Nové Mesto má svoje kvality. Ukázali to aj naposledy v dvoch zápasoch proti UKF, keď dokázali nie celkom očakávane postúpiť do finále. Je to nepríjemný súper, ktorého netreba k ničomu pustiť; musíme byť počas celého zápasu koncentrovaní a hrať agresívne. Ich hru máme zanalyzovanú odpredu aj odzadu; vieme, čo môžeme očakávať. Je to však finále na jeden zápas a dôležité bude aj to, kto sa ako vyspí, kto ako príde naladený aj po emočnej stránke. To môžu byť rozhodujúce faktory," doplnil Matušov.

ŠUJAN: O TROFEJ SA CHCEME POBIŤ

Volejbalistky Nového Mesta predviedli v semifinále jeden z najväčších pohárových obratov histórie. Víťazstvo mali na dosah už v prvom meraní síl s tímom UKF na finálovej palubovke v Nitre, kde v tajbrejku viedli 14:11, ale prehrali 14:16. V domácej odvete stratili prvé dva sety v tesných koncovkách, keď neudržali veľký náskok. Za tohto stavu museli nielen získať tri sety po sebe, ale aj potrebným bodovým rozdielom. V treťom sete dokázali Novomešťanky doslova utiecť hrobárovi z lopaty (20:23) a od toho momentu dianie na domácej pôde celkom ovládli (25:16, 15:7), čo im napokon prienieslo v súčte postup o dve lopty (217:215).

"Už v Nitre sme to v tajbrejku mali v rukách, ale domáce to ešte dokázali otočiť. Zápas nám však ukázal, že pri našom dobrom výkone môžeme doma uspieť. Obdivujem dievčatá, že sa po dvoch prehratých koncovkách nezlomili a stále sme hrali svoju hru. Napokon z toho bola obrovská dráma, čo sa divákom muselo páčiť," zhodnotil tréner Juraj Šujan a na margo "kalkulačkového záveru" dodal: "Vedel som, že z prvého zápasu máme manko 13 bodov. Keď sme v úvode štvrtého setu získali veľký náskok (10:1), bral som už time-out pri každej menšej nitrianskej sérii a upozorňoval som hráčky, že sa už hrá naozaj o každú loptu. Som rád, že nám to vyšlo, zdolali sme favorita s nabitým kádrom a veľmi si to ceníme."

Kouč Novomešťaniek si uvedomuje, v akej pozícii sa jeho tím vo finále predstaví: "Samozrejme, favorit bude stáť na druhej strane. História hovorí jasne, v extralige sme so Sláviou 17-krát prehrali, v minulej sezóne sme sa však už dostali do tajbrejku a blízko sme k nemu boli aj v novembri. Určite máme väčšiu šancu zdolať Sláviu v pohárovom finále na jeden zápas než, povedzme, v sérii play-off. V nedeľu budeme prvýkrát v sezóne proti Slávii v kompletnom zložení a ideme si to užiť, dievčatá môžu hrať uvoľnene. Nechceme, aby diváci sledovali nejaký jednoznačný priebeh, chceme sa o to pobiť. A nikde nie je napísané, že nemôžeme aj zvíťaziť, ak podáme dobrý výkon."

Aj Nové Mesto pred uzávierkou súpisiek doplnilo do kádra jednu hráčku - 28-ročnú smečiarku Máriu Viedenskú, zaslobodna Crkoňovú - ktorá v kadetskej reprezentácii spoločne s Nikolou Radosovou, Ninou Herelovou či Karin Palgutovou vybojovala 4. miesto na ME 2009 v holandskom Rotterdame. "Je s nami približne mesiac, po materskej pauze by si ešte rada extraligu vyskúšala. Uvažujeme aj o spolupráci do ďalšej sezóny," povedal Šujan, ktorému už dlhšie chýba v tíme iná bývalá mládežnícka reprezentantka, blokárka Michaela Šušlíková. "Opäť sú v tom zdravotné problémy, pre ktoré v minulosti s volejbalom predčasne skončila. Žiaľ, asi jej to nie je v živote dopriate," uzavrel kormidelník Novomešťaniek.

CESTA TÍMOV DO SUPERFINÁLE

SLÁVIA EU BRATISLAVA
- štvrťfinále: Prešov 3:0 (v Novom Meste)
- semifinále: Strabag Pezinok 3:1 vonku, 3:0 doma

VK NOVÉ MESTO NAD VÁHOM
- štvrťfinále: Trnava 3:0 (v Novom Meste)
- semifinále: UKF Nitra 2:3 vonku, 3:2 doma /postup lepším pomerom lôpt - v súčte 217:215/

PREHĽAD VÍŤAZOV SLOVENSKÉHO POHÁRA ŽIEN
14 - Slávia Bratislava (1993, 1994, 1995, 1996, 2003, 2004, 2005, 2006, 2010, 2013, 2015, 2016, 2017, 2019)
5 - Doprastav Bratislava (2008, 2009, 2011, 2012, 2014)
1 - Senica (2007), Strabag Bratislava (2018), Strabag Pezinok (2020)
Pozn.: V rokoch 1997 - 2002 sa o Slovenský pohár nebojovalo.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora