Novinky - 03.03.2021 09:22

Semifinále extraligy medzi Myjavou a Košicami na HUSTE.tv

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: SVF

Myjava sa medzi kvarteto najlepších predrala po siedmich rokoch, Košice tretíkrát za sebou. V stredu o 18.00 sa aj v priamom prenose na Huste.tv začína prvá semifinálová séria extraligy mužov. Hrá sa na tri víťazné zápasy, výhodu domáceho prostredia majú Myjavčania, ktorí v základnej časti obsadili druhé miesto. Košice sa do semifinále dostali zo šiestej priečky, čo sa pri tomto formáte play-off ešte nikdy nestalo.


Volejbalisti TJ Spartak Myjava sa do semifinále prebojovali prvýkrát od sezóny 2013-14 a zabojujú o historický postup do finále. Vo štvrťfinálovej sérii potvrdili zverenci Martina Pipu rolu favorita a v troch dueloch s VK OSMOS Prievidza neprehrali ani jeden set.

Hráči VK KDS-Šport Košice mali podstatne náročnejšiu púť medzi štyroch najlepších a v dramatickej sérii zdolali VKP Bratislava 3:2 na zápasy, keď tri z piatich dueloch sa skončili v tajbrejkoch. V prvých štyroch zápasoch si tímy držali výhodu domáceho prostredia, o všetkom rozhodlo až víťazstvo Košianov minulú stredu 3:1 na palubovke VKP. Bratislavčania dovtedy v domácej hale FEI neprehrali ani raz, ale desiatu výhru na vlastnej palubovke nepridali a budú hrať len o 5.-7. miesto.

V play-off sa Myjava a Košice stretli zatiaľ len raz. V sérii o 5. miesto v sezóne 2017-18 vyhrali Košice 2:0 na zápasy (3:0 a 3:2).

Rovno do semifinále postúpil víťaz základnej časti VK UNIPO MIRAD Prešov, ale svojho súpera ešte nepozná. Sériu medzi Rieker UJS Komárno a TJ Slávia Svidník poznačil koronavírus a od 13. februára je stav série 1:1. Po dohode klubov sa napokon bude hrať len na dva víťazné zápasy, o všetkom sa rozhodne v sobotu v Komárne, alebo v Nitre (ak sa bude v hale v Komárne testovať na COVID-19).

Z piatich tímov, ktoré ostali v hre o titul, si majstrovské oslavy vyskúšal len Prešov (2005, 2015). Ďalšie tímy Myjava, Košice, Komárno, či Svidník sa ešte extraligovými šampiónmi nestali.

Z trénerov, ktorí ostali v hre o majstra, získali titul dvaja. Kormidelník Košíc Richard Vlkolinský to s Humenným dokázal trikrát (2008, 2010, 2014), tréner Prešova Marek Kardoš doviedol k dvom titulom Nitru (2016, 2017).

Ludha: Na zápasy sa už tešíme

Kopaničiari sa minimálne v dvoch úvodných dueloch série (streda doma, sobota vonku) musia zaobísť bez trénera Martina Pipu, ktorý sa stretol s pozitívnym človekom na koronavírus a išiel zodpovedne do karantény. Družstvo povedie počas jeho absencie asistent a manžér tímu Jaroslav Petrucha.

Myjavčania si po hladkom vyradení Prievidze museli na prvé semifinále počkať dva týždne. Už sú tak "hladní" po volejbale "Tešíme sa, že to vypukne. Mali sme dlhú pauzu a zápasy nám už chýbali," povedal blokár Myjava Marek Ludha. "My sme viac oddýchnutí, na druhej strane sú Košice rozohratejšie. Uvidíme komu to bude viac vyhovovať," dodal 27-ročný rodák zo Zvolena.

Po hladkej sérii s Prievidzou, s ktorou Ludha získal v minulosti dva tituly, bol čas aj na sledovanie záveru série medzi VKP a Košicami. "Bola to pekná a napínavá séria. Ukázalo sa, že liga je vyrovnaná," dodal štvornásobný majster Slovenska, ktorý do Myjavy prišiel počas sezóny.

V deviatich dueloch doterajšieho ročníka nazbieral 81 bodov (9 es, 20 blokov). "Myslím, že Košice nám viac sedia ako súper, hoci v tíme VKP mám viac kamarátov. Napríklad aj môjho parťáka z beachvolejbalu Ľuba Nemca," pousmial sa a dodal, že nezabudol svojmu kamarátovi, s ktorým v auguste získal titul majstra Slovenska v plážovom volejbale, zablahoželať k utorňajším narodeninám.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora