Biatlon - 08.03.2019 17:25

Kuzminová majsterkou sveta! Vo švédskom Östersunde najrýchlejšia v šprinte

Zdroj: sita, huste.tv

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová získala zlatú medailu v piatkových rýchlostných pretekoch žien na 7,5 km na majstrovstvách sveta vo švédskom Östersunde (7. - 17. marca). Na druhom mieste so stratou 9,7 s na víťazku skončila Nórka Ingrid Landmark Tandrevoldová. Bronzovú medailu si vybojovala Nemka Laura Dahlmeierová, keď zaostala o 12,6 s za Kuzminovou. Na štart sa postavilo 94 pretekárok.

Trojnásobná olympijská víťazka Kuzminová vybojovala historickú prvú zlatú medailu pre Slovensko na svetovom šampionáte v biatlone. Vo svojej zbierke mala Kuzminová doposiať dva cenné kovy zo MS, keď získala striebornú medailu v pretekoch s hromadným štartom v Pjongčangu 2009 a bronz pridala o dva roky neskôr v rýchlostných pretekoch v ruskom Chanty-Mansijsku.

Trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová zaznamenala v pretekoch jeden chybný výstrel v ľahu. Na trati predviedla šiesty najrýchlejší bežecký výkon zo všetkých štartujúcich pretekárok.

Dvadsaťšesťročná Breznianka Paulína Fialková obsadila po 4 chybách na strelnici 48. miesto. Zverenka Anny Murínovej a Martina Bajčičáka nenadviazala na výborné výkony z pretekov Svetového pohára, keď jej v priebežnom poradí celkového hodnotenia patrilo pred MS skvelé šieste miesto.

Mladšia sestra Paulíny Ivona Fialková finišovala na 33. pozícii. Na strelnici minula 2 terče. Kvarteto Sloveniek v štartovom poli doplnila Terézia Poliaková, ktorá sa po 4 nepresných výstreloch umiestnila na 86. priečke.

Na uplynulom svetovom šampionáte sa z triumfu v šprinte žien tešila česká reprezentantka Gabriela Koukalová, ktorá na prebiehajúcich MS chýba, keďže pre zdravotné problémy prerušila svoju kariéru. Historicky najúspešnejšou pretekárkou na MS v disciplíne šprint je Nemka Magdalena Neunerová s troma titulmi (2007, 2011, 2012). Medzi krajinami je na čele poradia Nemecko, ktorého reprezentantky vybojovali už 9 zlatých medailí v rýchlostných pretekoch. Jedinú medailu v šprinte pre Slovensku v doterajšej histórii MS má vo svojej zbierke Kuzminová, mala bronzový lesk a získala ju v roku 2011 vo fínskom Kontiolahti.

V doterajšom priebehu aktuálnej sezóny Svetového pohára sa odjazdilo sedem rýchlostných pretekov. V dvoch prípadoch uspela Nórka Marte Olsbuová-Röiselandová, keď triumfovala v americkom Salt Lake City a českom Novom Meste na Morave. Zvyšné víťazstvá si rozdelila pätica pretekárok, medzi nimi nechýba ani Kuzminová, ktorá sa na najvyšší stupienok v šprinte postavila v nemeckom Ruhpoldingu.

V sobotu príde v Östersunde na rad ďalšie individuálne súperenie - rýchlostné preteky mužov na 10 km od 16.15 h.

Majstrovstvá sveta 2019 v biatlone - Östersund (Švéd.):

Rýchlostné preteky žien na 7,5 km: 1. Anastasia Kuzminová (SR) 22:17,5 min (1), 2. Ingrid Landmark Tandrevoldová (Nór.) +9,7 s (0), 3. Laura Dahlmeierová (Nem.) +12,6 (0), 4. Hanna Öbergová (Švéd.) +13,2 (2), 5. Mona Brorssonová (Švéd.) +21,7 (1), 6. Denise Herrmannová (Nem.) +23,9 (2), ... 33. Ivona Fialková +1:36,2 min (2), 48. Paulína Fialková +2:10,1 (4), 86. Terézia Poliaková (všetky SR) +4:42,3 (4)