Biatlon - 02.04.2019 17:30

Chcete sa stretnúť s fenomenálnou Kuzminovou? Príďte na bratislavský maratón

Zdroj: sita, huste.tv

Prípravy na 14. ročník bežeckého podujatia ČSOB Bratislava Marathon, ktoré bude počas nadchádzajúceho víkendu v Bratislave, sú vo finálnej fáze. "Doťahujeme ešte, čo sa dá, aby sme to zvládli na profesionálnej úrovni a všetci účastníci si podujatie naplno užili. Nič zásadné už nevymyslíme, ale chceme napredovať. Zlepšovať sa môžeme najmä v detailoch," povedal riaditeľ podujatia Jozef Pukalovič, ktorého teší záujem bežcov. "Trend nárastu účasti stále pretrváva. Detské a oba štafetové behy sú naplnené. K dnešnému dňu máme prihlásených 1130 maratóncov, 3421 polmaratóncov, v štafetách sa predstaví 2600 bežcov, na 10 km trati evidujeme 1680 a v minimaratóne 1420 prihlášok. Detských súťažiacich bude 1500," informoval na utorkovej tlačovej besede J. Pukalovič. Štartové listiny obsahujú vyše 5-tisíc Bratislavčanov, 15 percent účastníkov je zo zahraničia.

"Momentálne skúsenosti ukazujú, že posunutie termínu podujatia je prospešné vzhľadom na stabilnejšie počasie. Oproti minulosti bude nedeľňajší štart o hodinu skôr, čo pomôže aj doprave v hlavnom meste. Sobota bude bez zásadnejších obmedzení, v nedeľu, keď bude na štarte 7000 ľudí, sa týkajú najmä centra mesta, Karadžičovej a Ružinovskej ulice, ale hlavné dopravné uzly budú prejazdné," pokračoval riaditeľ bratislavského maratónu, ktorý bude tento rok v znamení čísla štrnásť (14 hudobných pódií, ambasádorov i vodičov). Organizátori pripravili pre účastníkov a ich podporovateľov aj novú aplikáciu, ktorá umožní sledovať bežcov na trati. Kontu bariéry a Lige proti rakovine venujú finančný príspevok 25 000 eur.

Čestným hosťom v Bratislave bude víťaz Londýnskeho maratónu z roku 1982 Hugh Jones a aj svetová šampiónka v biatlone Nasťa Kuzminová. Jedna z najpopulárnejších slovenských športovkýň bude v nedeľu odovzdávať ceny najlepším.

Súčasťou ČSOB Bratislava Marathon budú aj majstrovstvá Slovenska v polmaratóne. Prihlásených je 76 vytrvalcov (46 mužov a 30 žien), na štarte budú aj obaja obhajcovia polmaratónskych titulov z vlaňajška Tibor Sahajda a Veronika Zrastáková. Národný šampionát bude zároveň tretím podujatím nového 15-dielneho seriálu Slovenského bežeckého pohára. "Veľmi citlivo vnímame bežecký boom na Slovensku. Motiváciou pre bežcov je aj táto 15-kolová súťaž," poznamenal generálny sekretár Slovenského atletického zväzu Vladimír Gubrický.

V predvečer víkendového programu bude slávnostné vyhlasovanie bežeckých ocenení Running Gala v kategóriách - bežec a bežkyňa roka v horských behoch, najlepší vytrvalec a vytrvalkyňa, najlepší medzinárodný výsledok roka, progres roka, najaktívnejší bežec a bežkyňa, talent roka, bojovník a bojovníčka roka, spoločná kategória organizátor, rozhodca alebo dobrovoľník roka.

Špeciálne ocenenie si od organizátorov košického Medzinárodného maratónu mieru a ČSOB Bratislava Marathon odnesie Ján Hazucha, víťaz piatich zo šiestich hlavných maratónov sveta.