Biatlon - 15.01.2022 16:11

Biatlonová štafeta v Ruhpoldingu hore nohami. Slovensko s najlepším umiestnením

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Biatlon absolvoval svoju šiestu zastávku v tejto sezóne Svetového pohára a ženská aj mužská elita sa stretla v nemeckom Ruhpoldingu. Na sobotu bola naplánovaná štafeta mužov, ktorej výsledky by nenatipoval asi nik. Francúzi, radení medzi hlavných favoritov, finišovali mimo pódia, ešte väčšie problémy mala nórska zostava a o obrovskom sklamaní mohli hovoriť aj Česi, ktorí mali na prvé Rusko stratu vyše piatich minút. Súčasťou pretekov na 4x7,5 kilometra bolo aj slovenské kvarteto, ktoré finišovalo 14. Šlo tak o náš najlepší výsledok v mužskej štafete počas aktuálnej sezóny a zaistili sme si štvrtú miestenku do Pekingu. Menoslov našich biatlonových reprezentantov potvrdí a schváli zväz.

Divočina v juhovýchodnom Bavorsku začala už na prvých dvoch strelniciach, pričom na stojke totálne vyhoreli Česi. Adam Václavík minul až päťkrát, pridal tri trestné okruhy odovzdával na 23. mieste. Už v tej chvíli malo Česko manko dvoch minút. Z Hochfilzenu si pritom priviezlo deviate miesto, predtým z Östersundu jedenáste a umiestnenie na hranici prvej desiatky sa očakávalo aj tentoraz. Útechou je aspoň fakt, že si naši susedia zaistili účasť piateho biatlonistu na olympijských hrách. O túto možnosť na diaľku bojovali so Slovincami, no očakávalo sa, že to bude o poznanie lepšími výknomi.

Obrovské problémy však mali aj Nóri. Tí síce postavili "béčkovú" zostavu, čím dali konkurentom veľkú šancu odsunúť ich mimo stupňa víťazov, no i tak mnohí očakávali, že táto veľmoc bude klásť silný odpor. Štafetový debutant vo Svetovom pohári Aleksander Fjeld Andersen však bol na strelnici vyrušený, keď na jeho terče nedopatrením strieľal švédsky konkurent. Zdržal sa pridlho, dvakrát minul a Nórsko bolo priebežne na poslednom mieste.

Takýto raritný pohľad sa fanúšikom nezvykne naskytať a šlo priam o pamätný moment, hoci krátko trvajúci a neregulárny. Vedenie pretekov zakrátko severanom odčítalo z výsledného času dve minúty, čím vo virtuálnej tabuľke zlepšilo ich postavenie, no i tak nejaký čas predávali ako poslední. Veľká nespokojnosť panovala aj vo švédskom a francúzskom tábore. Prví spomenutí brali ôsme miesto, zatiaľ čo Francúzsko po dvoch štafetových druhých miestach z tejto sezóny teraz finišovalo až na 5. priečke. Slovensko, v zostave s Michalom Šímom, Tomášom Hasillom, Matejom Balogom a Tomášom Sklenárikom, obsadilo 13. miesto so stratou 3:47,9. Utrápení Nóri nakoniec svoju vlajku dokázali zavesiť na siedmy najvyšší stupienok. Sklamaná Česká republika skončila osemnásta z 24-členného štartového poľa.