Lyžovanie - 10.02.2020 15:44

Má šancu na tri glóbusy. Aj za ňou stojí brat

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita

Nie Američanka Mikaela Shiffrinová ani Slovenka Petra Vlhová, ale Talianka Federica Brignoneová je zatiaľ najlepšia zjazdová lyžiarka v novom kalendárnom roku. Pohľad do výsledkových listín pretekov Svetového pohára vraví, že 29-ročná rodáčka z Milána stála až šesťkrát na pódiu, pričom k trom víťazstvám pridala dve druhé a jedno tretie miesto. Pre porovnanie Vlhová má od 1. januára na konte tri víťazstvá, ale žiadne ďalšie pódium. Shiffrinová si v novom roku vybojovala dve víťazstvá a pridala k nim jedno druhé a dve tretie miesta.

Tieto výsledky sa reálne premietli aj do hodnotení Svetového pohára. V boji o veľký glóbus je Brignoneová druhá o 145 bodov za obhajkyňou Shiffrinovou, ktorá momentálne súťažne pauzuje po nečakanej smrti otca. Pred Vlhovou má útla Talianka náskok 189 bodov a vybojovala si ho vskutku univerzálnym prístupom. V tomto roku už vyhrala obrovský slalom, super G aj alpskú kombináciu a v zjazde bola druhá aj tretia. Do portfólia špičkových výsledkov jej chýbajú len pódiové umiestnenia v slalome.

"Je lepšie vedená ako v minulosti, vychytala chybičky a tým zvýšila svoje silné stránky. Má skvelú manažérku Giuliu Manciniovú a tiež Maura Sbardellotta, ktorý jej pripravuje lyže. To je zrejme najúspešnejší človek vo svojom odbore v proficirkuse, za tie roky výborne pozná všetky trate. Kedysi pracoval aj so mnou a mám na to obdobie pekné spomienky," uviedla na adresu Brignoneovej jej úspešná talianska predchodkyňa Deborah Compagnoniová.

V rozhovore pre denník La Stampa trojnásobná olympijská víťazka a trojnásobná majsterka sveta tiež uviedla, že dôležitou súčasťou tímu Brignoneovej je brat Davide. To jej tiež výrazne pomáha k dobrým výsledkom a vytvára pohodu. Compagnionová kedysi takto pracovne fungovala so svojím bratom Yurim, podobné to je aj v súčasnom tíme Petry Vlhovej, kde sa o jej pohodu na pretekoch už niekoľko rokov stará brat Boris. "Nie je jednoduché dostať nového človeka do tímu, ale ak ide o rodinného príslušníka, je to ľahšie. Prítomnosť brata Federice dodáva pokoj a vyrovnanosť," myslí si Compagnoniová.

Brignoneová je momentálne najväčšia vyzývateľka Shiffrinovej v boji o veľký glóbus, ale v obrovskom slalome a alpskej kombinácie je dokonca líderka priebežného poradia SP. V super G je druhá, v paralelných disciplínach tretia a v zjazde štvrtá. To všetko je dôkazom najlepšej sezóny v kariére v podaní bronzovej medailistky z obrovského slalomu zo ZOH 2018 v Pjongčangu a šiestej najlepšej ženy uplynulého ročníka Svetového pohára 2018/2019. "Nie som poverčivá, ale aj tak nechcem dopredu niečo prognózovať. Myslím si však, že Federica má šancu až na tri glóbusy na konci sezóny. Ak získa čo len jeden z nich, bude to veľký úspech nielen pre ňu, ale pre celé talianske lyžovanie," skonštatovala Compagnoniová na webe lastampa.it.

Talianska zjazdárska legenda má na konte 16 víťazstiev v pretekoch Svetového pohára a aj malý glóbus za obrovský slalom zo sezóny 1996/1997. Brignoneová je momentálne na méte 14 víťazstiev v SP a na ceste k minimálne jednému glóbusu. Pre porovnanie Vlhová sa v tejto sezóne dostala na 14 víťazstiev v SP, takže v historickej tabuľke dýcha na chrbát práve Talianke. "Veľmi jej to prajem. Som jej najväčší fanúšik, rovnako aj celého súčasného talianskeho tímu. Myslím si, že v ženskom Svetovom pohári máme momentálne najlepší tím v histórii," dodala Compagnoniová ešte pred víkendovým zranením rovnako elitnej pretekárky Sofie Goggiovej na pretekoch v Ga-Pa.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora