Lyžovanie - 16.02.2021 15:56

Zmätky na šampionáte. Finále skončilo zhodným časom.

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv/sita

Aké preteky, také vyhlásenie výsledkov. V neobjektívnom paralelnom obrovskom slalome majstrovstiev sveta sa na jskôr tešila domáca talianska lyžiarka Marta Bassinová, ale keďže vo finále mala Rakúšanka Katharina Liensbergerová rovnaký čas, dodatočne uznali aj ju a spoločne sa stali prvými majsterkami sveta v paralelných pretekoch. Medzi mužmi triumfoval Francúz Mathieu Faivre Na štarte s ním spolupracoval manžel Veroniky Velez-Zuzulovej Romain Velez.

Pri premiére tejto disciplíny na MS chýbali v hlavnej súťaži Slováci, keďže medzi ženami Petra Vlhová nedokončila prvú kvalifikačnú jazdu a medzi mužmi obsadil Andreas Žampa nepostupové 26. miesto. Do hlavnej súťaže sa kvalifikovalo po 16 najlepších medzi mužmi aj ženami.

Bassinová v popoludňajšom finále zdolala Rakúšanku Katharinu Liensbergerovú, Faivre vo finálových jazdách triumfoval nad Chorvátom Filipom Zubčičom. Bronz si vyjazdili Francúzka Tessa Worleyová a Švajčiar Loic Meillard. Zásluhou Meillarda získalo Švajčiarsko už ôsmu medailu na aktuálnych MS (2-1-5).

Na ceste do úspešného finále Talianka vyradila postupne Slovinku Metu Hrovatovú, krajanku Federicu Brignoneovú a bronzovú Worleyovú, Francúz na ceste za titulom postupne prešiel aj cez Fína Samuho Torstiho, Rakúšana Fabia Gstreina a Nemca Alexandra Schmida. 

Na svetovom šampionáte je v stredu na programe tímová paralelná súťaž, vo štvrtok príde na rad obrovský slalom žien, v piatok rovnaká disciplína mužov a počas víkendu slalomy žien (20.2.) a mužov (21.2.).

Petra Vlhová veľmi rýchlo prišla o šancu zabojovať o druhú medailu na svetovom šampionáte v Taliansku.

V utorkovej predpoludňajšej kvalifikácii v paralelnom obrovskom slalome nedokončila svoju jazdu a s pretekmi sa predčasne rozlúčila. Do hlavnej súťaže postúpilo 16 najlepších lyžiarok z jedinej kvalifikačnej jazdy, po osem z červenej aj modrej dráhy.

Slovenka bola jednou z favoritiek paralelných pretekov na MS 2021, keďže v novembri v rakúskom stredisku Lech/Zürs vyhrala jediný paralelný obrovský slalom v aktuálnej sezóne Svetového pohára. Líderka SP si na svoju ďalšiu šancu zabojovať o cenný kov v Cortine d'Ampezzo musí počkať do štvrtka 18. 2. Vtedy príde na rad obrovský slalom žien.

Kvalifikáciu vyhrala Švajčiarka Wendy Holdenerová pred Slovinkou Metou Hrovatovou a jej krajankou Tinou Robnikovou. Z favoritiek sa medzi 16 postupujúcich do vyraďovacej časti okrem Vlhovej nedostali ani Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová či Švédka Sara Hectorová. Jediná stotinka rozhodla o postupe Talianky Marty Bassinovej. Vyraďovacia časť paralelného obrovského slalomu žien sa v utorok začne o 14.00 h. Pretekárky absolvujú v osemfinále, štvrťfinále, semifinále aj vo finále po dve jazdy. O postupujúcich rozhodne súčet časov, ktoré dosiahnu.

Petra Vlhová už stačila rozšíriť svoju zbierku medailí z MS aj v Cortine d'Ampezzo. V pondelkovej alpskej kombinácii brala striebro rovnako ako pred dvoma rokmi vo švédskom Aare. Víťazkou sa stala Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá sa rozhodla vynechať paralelný obrovský slalom. Na utorkových pretekoch sa nezúčastňuje ani ďalšia medailistka z kombinácie Švajčiarka Michelle Gisinová.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora