Petra Vlhová - 05.01.2019 16:50

Vlhová druhá aj v Záhrebe, suverénny triumf Shiffrinovej

Zdroj: sita, huste.tv

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová skončila na druhom mieste v sobotňajšom slalome v chorvátskom Záhrebe, ktorého výsledky sa rátajú do Svetového pohára žien v alpských lyžiarskych disciplínach. Vlhová v súčte oboch kôl zaostala o 1,25 s za víťaznou Američankou Mikaelou Shiffrinovou. Tretia skončila Švajčiarka Wendy Holdenerová. Po prvom kole bola líderkou Shiffrinová pred Holdenerovou a Vlhovou. Všetky tohtosezóne slalomy sa skončili triumfom Shiffrinovej a Vlhová bola vždy druhá.

Vlhová sa po štyroch druhých miestach v špeciálnych slalomoch v tejto sezóne opäť dostala na stupne víťazov, ale tentoraz na ten bronzový. Celkovo si pripísala dvadsiate pódium v pretekoch Svetového pohára, deviatykrát skončila druhá (bilancia 6 - 8 - 5).

Shiffrinová naďalej pokračuje vo víťaznej slalomovej sérii v tejto sezóne, toto bolo už jej piate víťazstvo v disciplíne medzi najhustejšie osadenými bránkami. Dvadsaťtriročná rodáčka z Colorada celkovo pridala do jagavej zbierky úspechov 52. triumf v bojoch o krištáľové glóbusy a 37. slalomový. Z historického hľadiska má na čele už náskok dvoch pretekov pred slalomovou kráľovnou nedávnej minulosti, Rakúšanku Marlies Schildovou.

Vlhová sa vo svojej piatej účasti v Záhrebe (bola tu predtým druhá aj štvrtá, pozn.) predstavila v prvom kole s číslom 5 na hrudi a po prvých dvoch medzičasoch viedla. V nesmierne náročnom cieľovom svahu však mierne stratila rýchlosť a nestačila na dovtedy vedúcu Holdenerovú. Až po Vlhovej sa na zmrznutú trať nad chorvátskou metropolou vydala americká topfavoritka Shiffrinová a všetkým ukázala, prečo v tejto sezóne v najtočivejšej disciplíne ešte nenašla premožiteľku. Neohrozená líderka celkového poradia SP na najdlhšej slalomovej "piste" vo Svetovom pohári ako jediná dosiahla čas pod 1 minútu a pred druhým kolom si utvorila komfortný náskok.

"Nemôžem byť spokojná, keďže mi Mikaela ušla o sekundu. Najviac som stratila v spodnej časti. Vrchnú časť aj stred som mala rýchly. Spodnú časť treba zájsť v druhom kole trochu lepšie. Trať je veľmi ťažká. Je ľadová aj veľmi dlhá, treba nabrať sily a bojovať," uviedla Petra Vlhová po 1. kole pre slovenské médiá akreditované v Záhrebe.

Staviteľom 2. kola slalomu v Záhrebe bol Vlhovej taliansky tréner Livio Magoni. Petra Vlhová previedla dynamickú jazdu bez chýb a v cieli bola líderkou s veľkým náskokom. Slovenka v druhom kole dosiahla najlepší čas, predstihla aj víťazku Shiffrinovú.

Na kopci Sljeme nad Záhrebom sa tradične konal prvý novoročný špeciálny slalom SP žien. Slovenka Petra Vlhová sa predstavila iba päť dní po triumfe v paralelnom slalome v nórskom Osle a osem dní po senzačnom víťazstve v obrovskom slalome v rakúskom Semmeringu. Slovenská reprezentantka pred pretekmi pre únavu a nie ideálny zdravotný stav vynechala posledný tréning, ale podľa jej trénera Livia Magoniho mala byť dostatočne silná, aby útočila na popredné pozície.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Záhreb (Chor.) - výsledky:

Slalom žien /1. + 2. kolo/: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) +2:01,09 min, 2. Petra Vlhová (SR) +1,25 s, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,75, 4. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,97, 5. Christina Geigerová (Nem.) +3,51, 6. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) +3,65