Petra Vlhová - 01.02.2019 14:06

Maribor priniesol dve prvé miesta: Vlhová so Shiffrinovou zajazdili identické časy

Zdroj: sita

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová a Američanka Mikaela Shiffrinová sa spoločne stali víťazkami piatkového obrovského slalomu žien v slovinskom Maribore v rámci Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní 2018/2019. Vlhová a Shiffrinová v súčte oboch kôl dosiahli navlas rovnaký čas 2:31:31 h. Tretie miesto si vybojovala Nórka Ragnhild Mowinckelová s veľkým odstupom 93 stotín sekundy. Štvrtá Švajčiarka Wendy Holdenerová zaostala o 1,29 s.

Víťazstvo Vlhovej je o to cennejšie, že po 1. kole zaostávala za Shiffrinovou o 48 stotín sekundy, ale v druhej jazde dosiahla vôbec najlepší čas z celého 30-členného štartovného poľa. Pre 23-ročnú Liptáčku Vlhovú ide o druhé víťazstvo v obrovskom slalome vo SP v kariére. Prvýkrát triumfovala pred vyše mesiacom v rakúskom Semmeringu. Zároveň si zverenka talianskeho trénera Livia Magoniho pripísala 22. umiestnenie na stupňoch víťazov vo Svetovom pohári a ôsmykrát sa stala víťazkou (bilancia 8-9-5).

"S Mikaelou po celú sezónu zvádzame niekedy aj veľmi tesné súboje a dnes sme si to prvé miesto podelili. Je to výborné pre nás obe, ja sa z toho veľmi teším," uviedla Petra Vlhová v prvej televíznej reakcii po piatkových pretekoch.

Shiffrinová si pripísala deviaty triumf v obrovskom slalome vo Svetovom pohári v kariére a vyrovnala sa tým doterajšej americkej rekordérke Tamare McKinneyovej, ktorá bola hviezdou zasnežených svahov SP v 80. rokoch 20. storočia. Celkovo má 23-ročná rodáčka z Colorada už 55 víťazstiev v pretekoch o body do boja o krištáľové glóbusy. V historickom rebríčku úspešnosti fenomenálna Američanka vyrovnala bilanciu Švajčiarky Vreni Schneiderovej na tretej priečke. Na čele je Američanka Lindsey Vonnová s 82 prvenstvami.