Petra Vlhová - 24.05.2019 13:12

Vlhová: Na TOTO som bola najviac nahnevaná

Zdroj: omnicom

Našej najúspešnejšej lyžiarke Petre Vlhovej síce už skončila jej zatiaľ najvydarenejšia zimná sezóna, lyže však neodložila ani po jej ukončení. Stretli sme sa s ňou na Chopku, kde lyžovala so svojimi fanúšikmi. Prezradila,  aké prípravy ju čakajú v lete, na aké momenty tento sezóny spomína najradšej, ale aj to, či si niekedy neželá lyže odložiť.

 Petra, máte za sebou zatiaľ najúspešnejšiu sezónu. Ak sa na ňu pozriete spätne, ako ju sama hodnotíte a čo vás najbližšie čaká?

Sezónu hodnotím veľmi dobre, pretože sa mi podarilo mať zatiaľ najlepšiu sezónu vôbec. Bola plná úžasných a ťažkých momentov a možno sme to ani nečakali, že skončí s takými výsledkami. Takže určite tá nasledujúca sezóna bude oveľa ťažšia, keďže bude ťažké prekonať výsledky tejto sezóny. Budem sa ale  určite snažiť. Čo plánujem teraz? Čaká ma ešte testovanie lyží a potom už iba zaslúžený oddych a voľnejší čas pre seba.

Aj tento rok ste boli rekreačne lyžovať a chvíľu stráviť čas so svojimi fanúšikmi v Jasnej vďaka súťaži sponzorského partnera Rauch. Môžeme vás stretnúť na kopcoch v Tatrách aj inokedy? Plánujete trénovať na kopcoch vo svete aj v lete, alebo lyže odkladáte v lete bokom?

Tak ako minulý rok, aj tento rok som mala možnosť sa stretnúť s fanúšikmi vďaka súťaži môjho sponzorského partnera Meet & Greet aj mimo nejakých väčších akcií, takže som sa samozrejme tešila, že sa stretnem po roku opäť s novými ľuďmi a budeme mať čas sa aj porozprávať a spoločne si zalyžovať. Samozrejme trénovať musím aj v lete, keďže sa pripravujem na sezónu. Ak dlhšie totiž nelyžujem, tak sa dlhšie dostávam opäť aj do formy. Akurát teraz v apríli, máji, mám vždy pauzu približne mesiac, potom opäť začíname s tréningom. Kde budem trénovať toto leto, ešte neviem.

 Tréningy, neustále cestovanie, preteky, marketingové povinnosti - to všetko určite zaberá množstvo času. Ste mladá žena, netúžite občas po voľnosti, slobode?

Určite áno. Boli aj momenty, ktoré neboli jednoduché. Vtedy som si ale povedala, že celý život som chcela byť tam, kde som teraz a mám nejaký cieľ, za ktorým chcem ísť. Vždy som sa teda snažila pozerať z tohto uhlu pohľadu. Tie ťažšie  momenty prichádzali najmä v lete, keď som bola mladšia, keďže v tomto období mávam trochu viac času, ale stále  musím trénovať. Keď som bola mladšia, chcela som najmä chodiť von a byť s kamarátkami. Bolo to preto vtedy trochu ťažšie obdobie, ale som rada, že som to zvládla. Teraz viem, čo chcem a idem si za tým. Niekedy to beriem aj tak, že je to tak ako to je a nezmením to, ale samozrejme niekedy – aj práve teraz – mám také obdobie, že sa už veľmi teším z oddychu a potom som zasa v tom mojom nastavení a cieľoch.

Rituály pred pretekmi nemáte. Čo však zvyknete robievať a čo nie pred jazdou na rozdiel od svojich súperiek?

Musím sa priznať, že naozaj iba občas sledujem svoje súperky, takže neviem presne povedať ani porovnať čo a aké rituály majú moje súperky. Väčšinou sa pred pretekmi koncentrujem sama na seba a robím zväčša to isté:  rozjazdenie sa, prehliadka, rozcvička a idem na preteky.

Čo podľa vás najviac pomohlo k tomu, že ste začala vyhrávať? Dĺžka lyží, psychika...?

Určite k úspechu prispelo viacero faktorov, aj keď ani sama na 100 % neviem povedať, ktorý faktor bol rozhodujúci. Určite zohrali svoju úlohu aj lyže a najmä moje nastavenie v hlave. Okrem toho som však mala aj športové šťastie.

 S kým zo svetového pohára vychádzate najlepšie?

Snažím sa vychádzať s každým dobre. Spoločného času je však veľmi málo a skôr sa aj s ostatnými pretekárkami vidím najmä počas pretekov. Zvyčajne má mimo nich každý vlastný program. Najviac však trénujem so Slovinkami, s tými mám preto aj najbližší vzťah.

Koľko párov lyží si nosievate na preteky?

Toto je veľmi ťažká otázka, keďže mám naozaj veľa lyží. Je to opäť individuálne. Záleží to aj od počtu disciplín, v ktorých pretekám. Napríklad, ak mám pred sebou jednu disciplínu, tak ich mám menej, ak mám dve a viac, tak je to pochopiteľne viac párov. Každopádne, o moje lyže sa stará najmä "servisák", takže ja to úplne dopodrobna nesledujem.

Úspechov sme videli veľa. Ktorý moment v sezóne vás na sebe najviac nahneval?

Dosť nahnevaná som bola v Štokholme po Majstrovstvách sveta, kde som vypadla. To bol asi ten moment, kedy som bola nahnevaná viac ako inokedy.

Idete od pretekov k pretekom a často nemáte čas na žiadne oslavy. Akým spôsobom teda "absorbujete" svoje úspechy?

Najviac úspechy oslavujem s celým svojim tímom, spolu sme prakticky stále. Väčšinou tá najsilnejšia radosť pretrváva vo večer úspechu a na druhý deň, Potom sa už opäť sústredím na ďalšie ciele a preteky.

Tagy: TOP huste.tv