Petra Vlhová - 23.11.2019 14:11

Vlhová útočila na víťazstvo, pád jej to prekazil

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: sita/huste

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová nedokončila úvodný slalom žien v novej sezóne Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach vo fínskom Levi. Vlhová na severe Európy síce viedla po 1. kole, ale v druhom kole sa v hornej časti trate nevyhla chybe a napokon nebola medzi klasifikovanými pretekárkami v cieli. Dvadsaťštyriročná Slovenka si nepripísala do hodnotenia slalomu vo Svetovom pohári prvé body, zostala na 18 bodoch z úvodného obrovského slalomu v rakúskom Söldene, kde skončila štrnásta. V celkovom poradí SP jej patrí 25. pozícia.

Víťazkou v Levi sa stala už po štvrtý raz v kariére Američanka Mikaela Shiffrinová. Fenomenálna športovkyňa zvíťazila v súčte oboch kôl s náskokom 1,78 s pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou a 1,94 s pred Rakúšankou Katharinou Truppeovou, ktorá sa prvýkrát dostala na stupne víťazov v pretekoch SP. Obhajkyňa veľkého glóbusu aj malého slalomového Shiffrinová si pripísala 61. víťazstvo v pretekoch SP v kariére a zároveň 41. v slalome. Týmto triumfom predstihla doterajšieho historického lídra v počte slalomových víťazstiev vo Svetovom pohári legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka.

"Som spokojná s tým, ako som odjazdila prvý slalom v sezóne. Mala som dobre pripravené lyže, ale zároveň som to mala uľahčené tým, že Petra Vlhová nedokončila druhé kolo. Znamená to, že som mala aj veľa šťastia. Rýchlosť tam bola z mojej strany, ale ktovie, ako by sa to celé skončilo, keby Petra došla do cieľa. Každopádne mám za sebou skvelý štart do slalomovej sezóny," uviedla Mikaela Shiffrinová v prvom televíznom interview, cituje ju aj portál laola1.at.

"Som veľmi šťastná a aj som mala veľké šťastie. V druhom kole som našla svoju pohodu a to aj napriek malému zraneniu lakťa v tréningu. Stále nemôžem poriadne natiahnuť rameno, ale, vďakabohu, tento pohyb v slalome nepotrebujem," uviedla Wendy Holdenerová.

Petra Vlhová bola veľmi blízko skvelého vstupu do slalomovej sezóny. Výborný základ pre dobrý výsledok si pripravila najrýchlejšou jazdou v prvom kole. S číslom 7 na hrudi síce v hornej rovinatejšej časti ponorenej v hmle mierne zaostala za Shiffrinovou, ale strmú časť trate zvládla najlepšie zo všetkých a v cieli 1. kola mala náskok 13 stotín sekundy pred svojou veľkou americkou rivalkou. Tretia žena po prvom kole Rakúšanka Katharina Truppeová zaostávala už o výrazných 99 stotín. "Nebola to úplne bezchybná jazda, vrch som mala veľmi pomalý. Strmú časť som mala dobrú, veď som tu jazdila dosť dní na to, aby som vedela, ako ju ísť. Musím zlepšiť vrch a v druhom kole ísť naplno. Prvá po prvom kole som nebola už dlhší čas, ale nič to nemení na tom, že v druhom kole chcem zo seba vydať maximum," uviedla Petra Vlhová po 1. kole.

Druhé kolo sa jazdilo už pod tmavou oblohou a žiariacimi reflektormi. Z favoritiek sa ako prvá vydala na trať Holdenerová. Po prvej jazde bola až šiesta, ale v cieli tej druhej mala náskok 1,39 s a stačilo jej to na posun na stupne víťazov, dokonca až na druhú priečku. Američanka Shiffrinová, druhá po prvom kole, síce nejazdila úplne agresívne, ale s prehľadom dosiahla čas, ktorý jej zabezpečil líderskú pozíciu. Ako posledná vyštartovala na trať Vlhová. Po prvom medzičase ihneď po štarte, kde ešte figurovala na prvom mieste, urobila chybu, dostala sa mimo stopu do hlbšieho snehu a nakoniec ju "pretočilo" a spadla. V minulosti sa Slovenka prebojovala v Levi na pódium až trikrát, v roku 2017 tam vyhrala, o rok neskôr bola druhá a rok predtým tretia. Teraz nevyužila veľkú šancu pripísať si jubilejné desiate víťazstvo a 27. pódiové umiestnenie v pretekoch SP v kariére.

Výborný výkon aktuálne za polárnym kruhom predviedla česká reprezentantka Martina Dubovská. Slovenka, ktorá od juniorského veku reprezentuje Česko, sa so štartovým číslom 56 dostala na skvelú 9. priečku, čo je v jej podaní životný výsledok vo Svetovom pohári. Dosiaľ bola v individuálnych pretekoch SP najvyššie na 18. mieste v slalome v rakúskom Semmeringu v roku 2016.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní 2019/2020 - Levi (Fín.) - výsledky:
Slalom žien (1. + 2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:57,57 min, 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,78 s, 3. Katharina Truppeová (Rak.) +1,94, 4. Anna Swennová Larssonová (Švéd.) +2,41, 5. Nina Haverová-Lösethová (Nór.) +2,51, 6. Michelle Gisinová (Švaj.) +3,17 ...., 9 Martina Dubovská (ČR) +3,67,... Petra Vlhová (SR) - nedokončila 2. kolo

Poradie vo Svetovom pohári (po 2 zo 41 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 180 bodov, 2. Alice Robinsonová (N. Zél.) 100, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) 96,... 25. Petra Vlhová (SR) 18

Poradie v hodnotení slalomu (po 1 z 9 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 100 bodov, 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) 80, 3. Katharina Truppeová (Rak.) 60