Petra Vlhová - 19.01.2020 12:07

Vlhovej studená sprcha! Vypadla hneď s prvou súperkou

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste/sita

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová neuspela podľa predstáv v paralelnom obrovskom slalome v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien v talianskom Sestriere. Vlhová skončila svoje účinkovanie vo vyraďovacej časti pretekov už v úvode v šestnásťfinále, keď ju vyradila mladá Švajčiarka Aline Daniothová. V súčte oboch jázd dosiahla majsterka sveta z tímovej súťaže z Aare 2019 Daniothová o 6 stotín sekundy lepší čas ako Vlhová. Slovenka obsadila celkovú 18. priečku a do hodnotenia Svetového pohára si zapísala 13 bodov. Zverenkyňa Livia Magoniho zostala na čele hodnotenia paralelných disciplín vo Svetovom pohári.

Senzačnou víťazkou v historicky prvom ženskom paralelnom obrovskom slalome sa stala Francúzka Clara Direzová. Premožiteľka Mikaely Shiffrinovej z osemfinále si pripísala prvé víťazstvo v pretekoch Svetového pohára. Dosiaľ bola táto 24-ročná rodáčka z Les Saisies najvyššie siedma v obrovskom slalome na sklonku minulého roka v rakúskom Lienzi. Direzová v tzv. veľkom finále zdolala Rakúšanku Elisu Mörzingerovú o 22 stotín sekundy. Aj pre túto 22-ročnú pretekárku je to najlepší výsledok kariéry. V talianskom súboji o 3. miesto uspela Marta Bassinová nad Federicou Brignoneovou.

Vlhová tesne prehrala s Daniothovou už v prvej jazde 1/16 finále napriek tomu, že bola v rýchlejšej modrej dráhe. V cieli bola o 5 stotín rýchlejšia Daniothová. Po výmene štartovných pozícií sa 24-ročná Liptáčka v červenej dráhe márne snažila zmazať drobné manko, o tri roky mladšiu súperku už nedostihla. Vlhová bola predpoludním tretia najlepšia v kvalifikácii. Vtedy ju v súčte oboch kvalifikačných kôl zdolali iba Američanka Mikaela Shiffrinová a Švajčiarka Wendy Holdenerová.

Na paralelný obrovský slalom v Sestriere nebude v dobrom spomínať ani Shiffrinová. Líderka Svetového pohára sa dostala iba o jedno kolo ďalej ako jej slovenská prenasledovateľka Vlhová. V osemfinále Američanku nečakane zastavila neskoršia víťazka Direzová. Súťažilo sa už len na jednu jazdu, Američanka zaostala o 13 stotín sekundy. Shiffrinová skončila celkovo deviata, ale s veľkým náskokom si udržala líderskú pozíciu v SP pred Vlhovou a Brignoneovou. Slovenka vedie hodnotenie v paralelných disciplínach so ziskom 113 bodov, Francúzka Direzová zaostáva za ňou o 13 bodov, tretia Talianka Brignoneová má o 23 bodov menej.

V tejto sezóne SP žien v zjazdovom lyžovaní sa malý glóbus bude po prvý raz udeľovať aj v paralelných disciplínach za sumár výsledkov z troch podujatí. Prvý paralelný slalom v decembri vo švajčiarskom St. Moritzi sa stal korisťou Vlhovej. V marci vo švédskom Aare (12.3.) sezóna SP v paralelných disciplínach žien vyvrcholí paralelným slalomom.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Sestriere (Tal.) - nedeľa:

Paralelný obrovský slalom žien: 1. Clara Direzová (Fr.), 2. Elisa Mörzingerová (Rak.), 3. Marta Bassinová, 4. Federica Brignoneová, 5. Sofia Goggiová (všetky Tal.), 6. Kristin Lysdahlová (Nór.),... 9. Mikaela Shiffrinová (USA),... 18. Petra Vlhová (SR)

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 18 zo 40 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 975 bodov, 2. Petra Vlhová (SR) 726, 3. Federica Brignoneová (Tal.) 715, 4. Wendy Holdenerová 493, 5. Marta Bassinová (Tal.) 415, 6. Michelle Gisinová (Švaj.) 405

Hodnotenie paralelných disciplín (po 2 z 3 pretekov): 1. Petra Vlhová (SR) 113 bodov, 2. Clara Direzová (Fr.) 100, 3. Federica Brignoneová (Tal.) 90, 4. Elisa Mörzingerová (Rak.) a Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) obe 80, 6. Marta Bassinová (Tal.) 78

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora