Petra Vlhová - 20.03.2020 13:29

Vlhová prišla o súperku v slalome, chýbať bude po 14 sezónach

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv/sita

Nórska reprezentantka v zjazdovom lyžovaní Nina Haverová-Lösethová oznámila koniec svojej aktívnej činnosti. Tridsaťjedenročná sympatická severanka a dlhoročná súperka Sloveniek Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej končí kariéru po 14 sezónach v kolotoči Svetového pohára (SP). Dvakrát vyhrala preteky SP - v roku 2016 to bol slalom v Santa Caterine a o dva roky neskôr triumfovala v rámci mestského podujatia v slalome v Štokholme. Okrem toho prispela ako členka nórskeho tímu k zisku bronzovej medaily na zimných olympijských hrách v Pjongčangu 2018.

"Tak a som na konci tohto úžasného dobrodružstva, ktoré bolo mojím životom počas všetkých tých predchádzajúcich rokov. Neuvažovala som o ukončení svojej kariéry vzhľadom k tomu, čo všetko sa deje v dnešnom svete. Teraz je však ešte jasnejšie, že v živote sú oveľa dôležitejšie veci než to, ako rýchlo pôjdem v ďalších pretekoch. Aj keď mi táto sezóna priniesla viac radosti ako kedykoľvek predtým, nastal čas na odchod. Možno som nedosiahla toľko pódiových umiestnení a medailí, o ktorých som snívala, ale veľa mojich detských snov sa splnilo," uviedla na svojom instagramovom konte Haverová-Lösethová.

V rozlúčkovej reakcii k svojim fanúšikom ešte uviedla: "Keď sa obzriem za svojou kariérou, nie sú to výsledky, vďaka ktorým mám úsmev na tvári. Sú to prekážky, ktoré ma posilnili, ľudia, ktorých som stretla, veci, ktoré som sa naučila, podpora, ktorú som získala, významní sponzori, s ktorými som spolupracovala, a úžasný tím, ktorý sme vytvorili. Som vďačná za všetko, čo ma tento šport naučil, bola to moja škola života. Moje srdce je spokojné a som nadšená, že môžem začať novú kapitolu."

Špecialistka na technické disciplíny, v ktorých bola jednou zo súperiek aj pre slovenskú hviezdu Petru Vlhovú, sa vrátila túto zimu na svahy po tom, čo na konci roku 2018 utrpela v slalome v rakúskom Semmeringu vážne zranenie - zlomeninu holennej kosti a poškodila si meniskus. Po návrate sa jej viackrát podarilo dostať do Top 10 výsledkovej listiny pretekov, v celkovom hodnotení slalomu v rámci SP 2019/2020 jej so ziskom 228 bodov a odstupom 232 bodov za víťaznou Vlhovou patrila 6. priečka.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora