Petra Vlhová - 25.05.2020 11:05

Bude Vlhová majsterkou sveta o rok dlhšie?

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita, huste.tv

Takto sme ju vlani vítali po zisku titulu majsterky sveta v obrovskom slalome. Petra Vlhová možno nebude obhajovať tento titul vo februári 2021, ale až o rok neskôr. Taliansky olympijský výbor (CONI) chce požiadať Medzinárodnú lyžiarsku federáciu (FIS) o odklad svetového šampionátu v alpských lyžiarskych disciplínach až na marec 2022. V nedeľu to uviedol prezident CONI Giovanni Malago pre TV RAI2.

"Účinky pandémie koronavírusu a neisté vyhliadky na obnovenie športových udalostí v Taliansku nás nútia požiadať o odloženie majstrovstiev sveta," zdôvodnil Giovanni Malago, cituje ho aj portál ORF.

Ak by táto požiadavka prešla, majstrovstvá sveta by sa uskutočnili až po olympijských hrách v Pekingu, ktoré sú naplánované na 4.- 20. februára 2022. A bolo by to až tri roky po MS vo švédskom Aare, kde v roku 2019 Petra Vlhová získala okrem zlatej medaily v obrovskom slalome aj striebro v alpskej kombinácii a bronz v slalome. Narušil by sa tak zaužívaný dvojročný cyklus usporadúvania majstrovstiev sveta, ktorý funguje s menšími výnimkami od roku 1948. Zatiaľ naposledy sa MS v zjazdovom lyžovaní konali až po troch rokoch v španielskej Sierra Nevade v roku 1996. Tá nasledovala po japonskej Morioke 1993. Nasledujúci šampionát potom privítalo talianske Sestriere už v roku 1997, aby sa opäť nastavil dvojročný cyklus.

Šíriaci sa nový koronavírus už mal za následok zrušenie finále Svetového pohára 2019/2020, ktoré sa malo uskutočniť v marci v Cortine d´Ampezzo. To isté talianske stredisko by malo byť spolu s Milánom hostiteľom zimných olympijských hier v roku 2026.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora