Petra Vlhová - 22.11.2020 14:21

Vlhová vyhrala piaty slalom za sebou!

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv/sita

Petra Vlhová má víťazný double z fínskeho Levi v úvode novej slalomovej sezóny vo Svetovom pohári. Po sobotňajšom triumfe pridala 25-ročná ambiciózna Slovenka na rovnakom mieste druhý triumf v nedeľu, keď v súčte oboch kôl zdolala Švajčiarku Michelle Gisinovú o 31 stotín sekundy. Tretia skončila Rakúšanka Katharina Liensbergerová s mankom 50 stotín. Američanka Mikaela Shiffrinová skončila až piata, za Vlhovou zaostala o 93 stotín. Skvelé desiate miesto obsadila Slovenka v českom drese Martina Dubovská. V súčte oboch kôl mala za Vlhovou odstup 1,23 s.
      

Vlhová vyhrala na najvyššej úrovni Svetového pohára piaty slalom v neprerušenej sérii, čím vyrovnala rekord Rakúšanky Marlies Schildovej. Trikrát uspela ešte na sklonku minulej skrátenej sezóny v Záhrebe, Flachau a Kranjskej Gore, dva triumfy pridala aktuálne v rozpätí 24 hodín v Levi. "Som šťastná, že som dokázala potvrdiť sobotňajšie víťazstvo. Mala som veľkú motiváciu a sebavedomie dostať zo seba to najlepšie. Tušila som, že to nebude jednoduché. Veľmi si cením dve slalomové víťazstvá v úvode sezóny. Je to dobrý odrazový bod do ďalších pretekov," uviedla Petra Vlhová v prvej televíznej reakcii v cieli..

Desiate slalomové víťazstvo, celkovo šestnáste v kariére vo Svetovom pohári a 37. pódiové umiestnenie vynieslo Vlhovú na priebežnú líderskú pozíciu v bojoch o krištáľové glóbusy nielen v slalome, ale aj v celkovom poradí. Zverenkyňa Livia Magoniho už nazbierala 260 bodov po troch odjazdených pretekoch. Druhá Gisinová má na konte 175 bodov.

Vlhová bola líderka v nedeľu v Levi už po 1. kole, ale na rozdiel od soboty nebola na čele sama. Bola tam spoločne so Švajčiarkou Michelle Gisinovou, obe dosiahli zhodný čas 54.32 s. Gisinová však v druhej jazde nepredviedla taký výkon, ktorý by jej stačil na prvý slalomový triumf v kariére. Rýchlejšia ako Vlhová bola v druhom kole Rakúšanka Liensbergerová, ale stačilo jej to len na posun zo šiesteho na tretie miesto.

V porovnaní so sobotným slalomom v Levi v nedeľu pribudlo 5 cm snehu, čo nebola výhoda pre pretekárky s najnižšími číslami. A Vlhová mala na štarte 1. kola práve jednotku. Trať 1. kola so 64 bránkami a prevýšením 180 m však absolvovala prakticky bez zaváhania. "Som na delenom prvom mieste, takže v druhom kole budem musieť riskovať a ísť naplno, aby som potvrdila pozíciu. V 1. kole som neurobila výraznú chybu, ale chýbala mi agresivita. Išla som dobre, mohla som však viac riskovať," uviedla Petra Vlhová pre RTVS po 1. kole.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora