Petra Vlhová - 03.01.2021 17:01

Vlhová obhájila triumf v Záhrebe

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita

Dokázala to! Nebolo to ideálne, ale vyšlo to! Petra Vlhová rovnako ako vlani vyhrala slalom Svetového pohára v Záhrebe. O šialených päť stotín odsunula na druhú priečku Rakúšanku Katharinu Liensbergerovú, tretia skončila Švajčiarka Gisinová. Vlhová si tak zaknihovala 18. triumf vo Svetovom pohári, 11. v slalome.

1. kolo slalomu


Petra Vlhová predviedla najrýchlejšie prvé kolo v slalome Svetového pohára alpských lyžiarok v chorvátskom Záhrebe. Slovenská reprezentantka v tradične prvom ženskom novoročnom podujatí SP v najtočivejšej disciplíne vedie s náskokom 32 stotín sekundy pred Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou a 38 stotín pred Švajčiarkou Michelle Gisinovou. Až štvrtá je štvornásobná miestna šampiónka Američanka Mikaela Shiffrinová s mankom 42 stotín. Švajčiarka Wendy Holdenerová na piatom mieste zaostáva už o priepastných 1,47 s. Druhé kolo s tridsiatkou najlepších sa začne o 16.00 h.

Vlhová sa na najdlhšej slalomovej trati Svetového pohára žien predstavila v role obhajkyne víťazstva spred roka a tiež líderky bojov o veľký glóbus. V náročných podmienkach na mäkkom snehu a v daždi neurobila vážnejšiu chybu a pripravila si dobrú východiskovú pozíciu na zopakovanie triumfu spred roka, keď sa stala prvýkrát v kariére majiteľkou krištáľovej korunky určenej pre víťazku podujatia Trofej snehovej kráľovnej. Aj vtedy ovládla prvé kolo, dokonca s obrovským náskokom 1,16 s pred Shiffrinovou.

V Záhrebe deň aj noc pred pretekmi pršalo, ale organizátori sa snažili urobiť maximum, aby sa na Medveďom vŕšku nad chorvátskou metropolou súťažilo. Vzhľadom na koronavírusové opatrenia sa jeden z najlukratívnejších slalomov SP koná bez účasti divákov. "Som spokojná. Ak mám však úprimne povedať, mala som pocit, že mi trochu skáču lyže, som ďaleko od bránok a robím chyby. Podmienky však boli naozaj ťažké. Trať je hrboľatá a v druhom kole to bude ešte veľký boj," uviedla Petra Vlhová pre RTVS. "Mám pocit, že som sa lepšie prispôsobila podmienkam ako nedávno v Semmeringu, kde mi to nesedelo. Celkovo som čakala v Záhrebe horšie podmienky, trať bola dobre pripravená. V druhom kole pôjdem posledná a dám do toho všetko," doplnila 25-ročná Liptáčka.

Práve v rakúskom Semmeringu prišla o unikátnu sériu slalomových víťazstiev v kalendárnom roku 2020. Odštartovala ju januárovým triumfom v Záhrebe a pokračovala na víťaznej vlne v rakúskom Flachau a slovinskej Kranjskej Gore, čo vyústilo do zisku premiérového malého glóbusu za slalom v kariére. V novej sezóne ovládla prvé dve podujatia v najviac točivej disciplíne vo fínskom Levi a tri premožiteľky našla až na sklonku roka v už spomenutom Semmeringu.

Vlhovej patrila pred Záhrebom aj prvá priečka v slalomovom poradí SP o 25 bodov pred Gisinovou a 50 bodov pred Liensbergerovou.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora