Petra Vlhová - 04.01.2021 08:00

Päť stotiniek od Vlhovej? Raz sa to otočí

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv/sita

Trochu paradox, ale predsa realita. Ak sa spočítajú jazdy zo všetkých štyroch slalomov Svetového pohára žien v tejto sezóne, najlepšie z toho vyjde nie slovenská líderka bojov o veľký aj slalomový glóbus Petra Vlhová, ale jej rakúska súperka Katharina Liensbergerová.

 Práve 23-ročná rodáčka z Feldkirchu ako jediná z momentálne dominantného slalomového štvorlístka Vlhová, Gisinová, Shiffrinová, Liensbergerová stála vo všetkých štyroch prípadoch po slalomoch SP na pódiu, kým trojnásobná víťazka z Levi a Záhrebu Vlhová bola v Semmeringu "až" štvrtá.

"Je šialené byť stále na stupňoch víťazov. V druhom kole v Záhrebe som bojovala, tlačila som na lyže ako sa len dalo a rútila sa do cieľa. Urobila som aj chyby, ale tie spravila aj Petra Vlhová. Nakoniec mi chýbalo 5 stotiniek, ale neberiem to tak, že som mala smolu. Skôr to vidím ako dôkaz toho, že sa zlepšujem. A verím, že tie stotinky raz budú na mojej strane," uviedla Katharina Liensbergerová v rozhovore pre ORF, cituje ju aj portál Laola1.at.

Vlani v najdlhšom slalome v Záhrebe Vlhová nadelila konkurencii obrovský debakel. Shiffrinovú nechala za sebou o 1,31 s a Liensbergerovú o 3,49 s. A to boli obe tiež na stupňoch víťazov. Prešiel rok a Rakúšanka má za sebou dve tretie miesta v slalomoch v Levi a dve druhé v Semmeringu a Záhrebe. V Semmeringu jej na víťazstvo chýbalo 11 stotín, v Záhrebe 5. Čierna séria bez rakúskeho víťazstva v ženských slalomoch SP je na spadnutie. Trvá od 30. novembra 2014, keď v americkom Aspene vyhrala Nicole Hospová. Medzitým ukončili svoje kariéry okrem Hospovej aj ďalšie slalomové esá Marlies Schildová či Kathrin Zettelová. Zdá sa však, že konečne majú nasledovníčku. "Som na správnej ceste, ale nechcem ju merať len výsledkami. Dôležité je zlepšovanie techniky a chcem sa rozvíjať aj všeobecne," vyhlásila Liensbergerová.

Petra Vlhová na adresu rakúskej konkurentky uviedla: "Niektoré moje súperky sa v poslednom čase výrazne posunuli dopredu. Sú pre mňa veľká konkurencia vrátane Kathariny, ktorá je tiež veľmi rýchla. Neustále musím atakovať svoj limit, aby som bola úspešná."

Slalomárky majú za sebou štyri z deviatich plánovaných pretekov SP 2020/2021. Najbližšia zastávka je jedna z najpríťažlivejších. Večerný slalom vo Flachau 12. januára, bude, žiaľ, rovnako bez divákov ako bol ten v Záhrebe. Vlani a predvlani tam pred vyše 12-tisícovou kulisou zvíťazila Vlhová, ale Liensbergerová by určite chcela vylepšiť tretie, resp. piate miesto z týchto dvoch sezón. "Často sa ma pýtajú, čo ešte musím urobiť, aby som konečne vyhrala preteky. Tvrdím, že dať do toho ešte o stotinku percenta viac a ešte silnejšie zatlačiť na lyže. Urobím všetko preto, aby som už čoskoro bola celkom vpredu," dodala mladá Rakúšanka.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora