Petra Vlhová - 21.01.2021 09:00

Organizátori SP v Jasnej už začali s prípravou súťažných tratí, veria aj v pomoc prírody

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita/huste

Organizátori pretekov Svetového pohára v Jasnej, ktoré sa na nízkotatranských svahoch uskutočnia 6. a 7. marca, už naplno pracujú na príprave súťažných tratí pre slalom aj obrovský slalom. 

"V najbližšom čase budeme robiť úpravu trate na hrubo. Masu snehu, ktorú sme si vyrobili, budeme spracovávať do finálnej podoby. Ďalšie kroky budú záležať aj od toho, aké bude počasie. Čaká nás preparácia a potom finálna podoba trate na preteky," informoval zástupca pretekovej komisie SP Michal Mrázik.

Verí tiež, že pomocnú ruku s prípravou trate podá aj príroda. "Vzhľadom na to, že svet zasiahla pandémia a lyžiarske strediská sú zavreté, potrebujeme dosiahnuť, aby sa jednotlivé vrstvy snehu prepojili. Ak by prišlo krátke obdobie s dažďom, pomohlo by nám to k vytvoreniu kompaktnejšej vrstvy, čo by bolo super pre ďalšiu prácu s kopcom. Ak napadne prírodný sneh, musí sa s ním pracovať. Dáva sa z pretekovej trate mimo, vždy ideme na spreparovanú vrstvu. Sneh sa zhutňuje, aby sa docielila požadovaná hustota. Snahou je, aby prvá i posledná pretekárka na štarte mala rovnaké podmienky na trati," poznamenal Mrázik podľa tlačovej správy organizátorov SP.

Definitívna podoba tratí by mala byť koncom februára. "Sme nastavení tak, že posledný februárový týždeň bude trať vyzerať ako na samotnom podujatí. Týždeň pred pretekmi na trať už nikto nepôjde a bude pripravená na Svetový pohár," doplnil Mrázik.

Veliteľ tratí SP Maroš Kupčo prezradil, že v porovnaní so zimou 2016, kedy sa v Jasnej tiež konali preteky Svetového pohára žien, neprišlo k zmene v polohe štartu. "Je na Lukovej, čiže žiadna zmena. Dvesto metrov po štarte nasleduje prvá terénna vlna, ktorá by mala zatraktívniť trať. Druhá vlna je medzi náhradným štartom a štartom slalomu. Obe sú profilované tak, že nie sú vo vrstevnici, ale sú umiestnené na šikmo. Trate slalomu i obráku sme sa snažili urobiť čo najdlhšie. To by malo vyhovovať aj Petre Vlhovej, dĺžku sme konzultovali aj s jej trénerom Liviom Magonim," povedal Maroš Kupčo.

Práve Slovenka Petra Vlhová na svojom domácom kopci bude bojovať o dôležité body do hodnotenia SP, v ktorom je v súčasnosti líderkou celkového poradia. Organizátori robia maximum, aby mali pretekárky vytvorené čo najlepšie podmienky. Týka sa to aj kvality tréningovej trate. "Súťažiacim chceme dopriať rovnaké podmienky na tréningoch i pretekoch. Spreparovaný sneh pripravíme aj na tréningovej trati. Je to bežná prax a štandard aj v iných dejiskách pretekov SP," pokračoval Kupčo.

Organizátorom vrásky na čele spôsobuje stále mimoriadne komplikovaná situácia okolo pandémie koronavírusu. "Ak by bol kopec v záťaži, pravidelne by sa frézoval a každý deň by po ňom prešlo osem až desaťtisíc lyžiarov, vypreparoval by sa v podstate sám. Ľudia by ho sami zhutnili. Pre nás samozrejme nie je ideálne, že na ňom nik nelyžuje. Avšak nesťažujeme sa, musíme sa s tým vysporiadať," dodal Kupčo.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora