Petra Vlhová - 01.02.2021 11:11

Prvé Super G pódium v kariére pre Vlhovú

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv

 Petra Vlhová sa dočkala prvého pódiového umiestnenia v rýchlostnej disciplíne vo Svetovom pohári zjazdárok. Ambiciózna Slovenka skončila druhá v pondelkovom super G v nemeckom Garmisch-Partenkirchene za švajčiarskou favoritkou Larou Gutovou-Behramiovou. Vlhová si udržala pozíciu líderky vo Svetovom pohári s náskokom 42 bodov práve pred Gutovou-Behramiovou. Skúsená 29-ročná Švajčiarka ovládla štvrtý superobrovský slalom v tejto sezóne za sebou a suverénne vedie poradie disciplíny. Predtým zvíťazila v rakúskom St. Antone, švajčiarskej Crans Montane a aktuálne aj dvakrát v Garmisch-Partenkirchene.

V Ga-Pa sa malo pôvodne jazdiť okrem soboty aj v nedeľu, ale hmla a zlá viditeľnosť vyhnali pretekárky z trate a druhé preteky v super G odložili na pondelok. Na ľadovom Kandahare predviedla Vlhová s číslom 10 na hrudi dynamickú jazdu v takmer ideálnej línii. Excelentná bola najmä v strednej technicky náročnej časti trate. Len raz ju po dlhom oblúku vyhodilo z ideálnej stopy, ale neodrazilo sa to na časovom manku. V cieli zaostala za suverénkou posledných dní Larou Gutovou-Behramiovou iba o 28 stotín sekundy. A toto poradie sa nemenilo už do konca prvej tridsiatky štartovného poľa. Tretia vo výsledkoch Rakúšanka Tamara Tipplerová zaostala už výraznejšie - o 74 stotín sekundy. Češka Ester Ledecká bola šiesta s odstupom 1,13 s za víťazkou a 0,85 s za Vlhovou.

"Veľmi sa teším, že mi to konečne vyšlo na pódium v rýchlostnej disciplíne. Bola som už predtým viackrát blízko, ale robila som chyby. Dnes som do toho išla naplno a vedela som, ako mám kde jazdiť a veľmi sa teším. Myslím si, že som urobila malé chybičky, ale to sú už detaily. Cítila som sa na lyžiach veľmi dobre. Sústredila som sa na to, aby som nebrzdila a nechala pustené lyže. A to aj vtedy, ked som bola v niektorých oblúkoch dlhšia. Nakoniec to vyšlo. Teraz si doprajem niekoľko dní relax a začnem sa pripravovať na majstrovstvá sveta," uviedla Petra Vlhová pre RTVS.

"Petra jazdila vynikajúco. Veľmi dobre prešla pasáž so skokom, tam išla presne a získala potrebnú rýchlosť. Predviedla jazdu bez väčších chýb a cítil som, že by to mohlo vyjsť do najlepšej päťky. Pódium som však nečakal. Petru to určite povzbudí najmä psychicky po viacerých štvrtých miestach v rýchlostných disciplínach a nešťastných obrákoch, kde nejazdila tak ako chcela. Sestra teraz bude mať trojdňový oddych, kde si bude môcť rozobrať vydarený Garmisch-Partenkirchen," uviedol stály člen Vlha Teamu Boris Vlha. "Mala dobrú líniu a a excelentná bola na spodnej lyži. Celkovo bola veľmi rýchla a výborne akcelerovala," glosoval spolukomentátor RTVS a lyžiarsky tréner Timotej Zuzula.

Vlhová sa dosiaľ v kariére tešila z 18 víťazstiev a 40 pódiových umiestnení v pretekoch Svetového pohára. Všetky však dosiahla v slalome, obrovskom slalome, alpskej kombinácii a paralelných disciplínach. Až teraz sa po prvý raz postavila na stupienok víťazov v rýchlostnej disciplíne, kde má podľa vlastných slov stále veľké rezervy aj vzhľadom na málo najazdených kilometrov na dlhých lyžiach. Vlhová v pondelok v Ga-Pa excelentne odrazila útok Gutovej-Behramiovej na líderskú pozíciu vo Svetovom pohári. Stačilo, aby Švajčiarka zvíťazila a Slovenka skončila siedma a v takom prípade by sa menilo poradie na čele SP. Navyše poskočila na ôsmu priečku v hodnotení super G, čo je tiež jej maximum v rýchlostnej disciplíne v SP.

Vo Svetovom pohári bude teraz takmer mesačná prestávka, ktorú vyplnia majstrovstvá sveta v talianskej Cortine d'Ampezzo (8.- 21. 2.), kde bude zverenkyňa Livia Magoniho obhajovať medailový komplet z Aare 2019. Na severe Európy pred dvoma rokmi Vlhová získala zlato v obrovskom slalome, striebro v kombinácii a bronz pridala v slalome.


Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora