Petra Vlhová - 20.03.2021 14:16

Petra Vlhová získala predčasne veľký krištáľový glóbus za celkový triumf vo Svetovom pohári v alpskom lyžovaní

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: huste.tv

Ako prvá na Slovensku získala Petra Vlhová veľký glóbus celkovej víťazky Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Taký úspech slovenského športu sme v žiadnom zimnom olympijskom odvetví ešte nezažili. Ďakujeme, Petra a blahoželáme!

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová v sobotu spečatila najväčší úspech histórie slovenského zjazdového lyžovania aj vlastnej kariéry. Zaznamenala tiež jeden z najprenikavejších výsledkov celého slovenského športu. V slalome vo švajčiarskom Lenzerheide totiž získala potrebné body na to, aby sa stala celkovou víťazkou Svetového pohára v sezóne 2020/2021 a získala veľký krištáľový glóbus. Vlhovú v sobotu klasifikovali na 6. priečke.

V aktuálnej sezóne si Petra Vlhová pripísala zatiaľ šesť víťazstiev v pretekoch Svetového pohára, vo februári na majstrovstvách sveta získala dve strieborné medaily. Doterajšími jej najžiarivejšími úspechmi bol zisk malého glóbusu za slalom zo sezóny 2019/2020 a aktuálne už šesť medailí z MS (1-4-1).

Po prvom kole patrila Vlhovej šiesta priečka, keď v hornej časti trate spravila chybu a za najlepšími zaostala. V druhom však prišla do cieľa na 2. priečke a keďže na definitívu potrebovala akýkoľvek bodovaný výsledok, mohla sa radovať z veľkého glóbusu. Nič na tom nezmení ani nedeľňajší obrovský slalom, nech dopadne akokoľvek. Po sobote Vlhová náskok pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou 136 bodov a v hre je už len jediná stovka. Vlhová má aktuálne 1392 bodov, Gutová-Behramiová 1256.

Víťazkou sobotňajšieho slalomu sa stala Rakúšanka Katharina Liensbergerová s náskokom 1,24 s pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou, na tretej priečke klasifikovali Švajčiarku Michele Gisinovú s mankom 1,95 s na rakúsku súperku. Víťazkou hodnotenia disciplíny sa napokon stala práve Liensbergerová, ktorá v tomto ročníku nazbierala 690 bodov, druhú priečku obsadila Shiffrinová so ziskom 655 bodov, tretiu pozíciu obsadila obhajkyňa prvenstva v hodnotení disciplíny Vlhová so ziskom 652 bodov.

V hre o veľký glóbus bola Vlhová aj vlani, napokon však skončila v celkovom poradí SP až tretia. Na konci februára mala na svojom konte 1189 bodov, druhá Mikaela Shiffrinová 1225 bodov a prvá Talianka Federica Brignoneová 1378 bodov. Nepriaznivé poveternostné podmienky a potom pandémia koronavírusu však spôsobili zrušenie ostatných desiatich pretekov SP, glóbus tak získala Brignoneová.

Vlhová v seriáli SP debutovala v decembri 2012 jedenástym miestom v slalome v rakúskom Semmeringu. Na úplný vrchol to dotiahla vo svojej deviatej sezóne vo Svetovom pohári.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora