Petra Vlhová - 09.06.2021 12:00

Magoni nerozumie rozchodu s Vlhovou

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: joj/sita

Časť jeho srdca zostala na Slovensku! Za päť rokov spolupráce s Petrou Vlhovou si lyžiarsky tréner Livio Magoni obľúbil Slovákov a v telefóne stále má aj slovenské pesničky. Pracovný rozchod s Vlhovou prežíval 57-ročný taliansky tréner veľmi ťažko a dodnes ho celkom nestrávil.

"Musím sa priznať, že po rozhodnutí Vlhovcov ukončiť so mnou spoluprácu som prežíval doma v Taliansku veľkú životnú krízu, pretože časť môjho srdca zostala na Slovensku. Musel som však toto sklamanie prekonať, pretože som profesionál a nič s tým nemôžem urobiť. Môžem len reštartovať svoju prácu pri inej športovkyni," uviedol Livio Magoni v rozhovore pre denník Šport.

Petra Vlhová počas päťročnej spolupráce s Liviom Magonim vystúpila na absolútny vrchol svetového ženského lyžovania. Okrem 19 víťazstiev v pretekoch Svetového pohára (SP) získala šesť medailí z majstrovstiev sveta (1-4-1), dva malé krištáľové glóbusy za sezónny triumf vo SP v slalome a paralelných disciplínach a v uplynulej sezóne túto jagavú zbierku vyšperkovala ziskom veľkého glóbusu pre absolútnu víťazku SP. Po sezóne 2020/2021 sa však s talianskym odborníkom rozhodli pracovne rozísť, hoci boli predbežne dohodnutí na ešte jednu - olympijskú sezónu.

"Som veľmi sklamaný, pretože si myslím, že som si zaslúžil ísť s Petrou vo februári na olympiádu do Pekingu pod slovenskou vlajkou. Tvrdo som na tom pracoval. Po sklamaní na hrách v Pjongčangu 2018 som videl, že Slováci prežívajú rovnaké pocity. Povedal som si, že musím do tejto krajiny priniesť niečo veľké, aby som ju urobil šťastnou, pretože to jej obyvatelia potrebujú," pokračoval Magoni.

Vlhová sa rozhodla nepokračovať s Magonim len niekoľko dní po zisku veľkého krištáľového glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári, čo je v lyžiarskom zjazdárskom svete vôbec najcennejšia trofej. Talian nechce špekulovať, čo všetko bolo za rozhodnutím ukončiť s ním spoluprácu. Negatívnu úlohu mohol zohrať aj rozhovor, ktorý krátko po skončení úspešnej sezóny vyšiel v talianskom denníku Corriere della Sera, v ktorom sa Magoni viackrát až prehnane kriticky vyjadril o svojej slovenskej zverenkyni a jej lyžiarskych kvalitách.

"Myslím si, že sa mi tento rozhovor podarilo veľmi dobre vysvetliť. Nie je to tak, ako si teraz všetci myslia. V článku bolo veľa vecí zmenených. Rozprával som sa o tom aj s Petrou. A najmä o zlej interpretácii jej charakteristiky v porovnaní s Mikaelou Shiffrinovou, Martou Bassinovou, Sofiou Goggiovou alebo Federicou Brignoneovou. Ony lyžujú s menšou silou, ale majú kvalitnejšie nohy. Bolo to takto a nie tak, ako napísali, že Petra je oproti nim žehlička. Takisto som hovoril aj o ďalších veciach, ktoré som porovnával a na základe príkladov vysvetľoval. Fanúšikom na Slovensku sa ospravedlňujem za nešťastný rozhovor. Neboli to moje skutočné názory, len som chcel, aby ľudia boli viac hrdí na prácu, ktorú tím Vlha odviedol," vrátil sa k "nešťastnému" rozhovoru z konca marca Magoni.

Priznal, že už predtým cítil, že po zisku veľkého krištáľového glóbusu sa z Petrinej strany niečo zmenilo. "Neviem, či bola zo mňa unavená, alebo z môjho systému či ostatných vecí. Neviem, čo sa presne stalo, ale bola to ona, ktorá sa rozhodla ukončiť spoluprácu," podotkol Magoni.

Taliansky tréner odmietol komentovať angažovanie Švajčiara Maura Piniho ako hlavného trénera Petry Vlhovej v sezóne, ktorej vrcholom budú olympijské hry v Pekingu 2022. "Nemám k tomu čo povedať. Môj názor je, že ak na olympiáde v Pekingu nezíska športovkyňa, akou je Petra Vlhová, žiadnu medailu, tak to znamená, že tím, tréneri a všetci okolo nej urobili veľkú chybu. Majú na to k dispozícii štyri disciplíny - slalom, obrovský slalom, super G a kombináciu," doplnil pre Šport.

K svojej novej zverenke Slovinke Mete Hrovatovej, ktorá patrí do širšej svetovej špičky v obrovskom slalome, poznamenal: "Musíme ešte veľa pracovať. Má istý talent, ale vyžaduje si to úsilie, aby sme sa dostali na úroveň Petry či Mikaely Shiffrinovej, Kathariny Liensbergerovej, Marty Bassinovej, Federici Brignoneovej či Sofie Goggiovej. Čaká nás veľa roboty.“

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora
Tagy: Livio Magoni