Petra Vlhová - 05.08.2021 16:26

Petra Vlhová bude krstnou mamou chránenej špeciality

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Liptovské droby sú gastronomickou špecialitou, typickou pre tento región, ktorá je jeho poznávacou značkou od 18. storočia. Ide o typ jaterníc s korenenou zemiakovou zmesou so škvarkami, plnenou do bravčových alebo hovädzích čriev. Tento rok ju zaregistrovala ako chránenú značku Európska únia a to chcelo doplniť aj patričnou slávnosťou. Nezaháľalo sa a krstnou mamou tohto jedla bude športová superhviezda z Liptovského Mikuláša, Petra Vlhová.

Slávnosť sa bude konať 13. augusta počas podujatia Švábkafest. "Tak, ako získala Peťa svoj zlatý glóbus, Liptovské droby získali svoju ochrannú známku. Takže výnimočná krstná mama si na uvedenie do života našla výnimočný produkt," vysvetľujú organizátori podujatia. Na námestí v Liptovskom Mikuláši by sa lyžiarka mala stretnúť so svojimi vernými fanúšikmi aj čelnými predstaviteľmi mesta. Okrem iného si preberie mestské ocenenie za vzorné reprezentovanie svojho rodiska, šírenie dobrého mena a stane sa čestnou občiankou.

O droboch sa, samozrejme, nebude len rozprávať. Vychýrení kuchári a kuchárky sa pustia do ich prípravy a ochutnať by sa mali dať na rôzne spôsoby a v rôznom podaní. Priamo na prichystanom pódiu bude navyše prebiehať moderovaná príprava tejto dobroty. Popularita drobov na Liptove začala príchodom zemiakov na naše územie a tie sa navyše stali akousi záchranou v neúrodných obdobiach. Ľud ich poznal aj pod slovným spojením "druhý chlieb". Dnes je kombinácia zemiakov, slaniny, cibule, cesnaku, krupicovej múky a bravčových či hovädzích čriev už chránenou, exkluzívnou a špeciálnou pochúťkou, dokonca onedlho s vlastnou krstnou mamou.