Petra Vlhová - 19.10.2021 11:07

Švajčiarske konkurentky budú bojkotovať Vlhovej silnú disciplínu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Počas druhého novembrového víkendu bude rakúsky Lech/Zürs dejiskom pretekov paralelného obrovského slalomu mužov aj žien a ide o jediné podujatie tohto druhu v kalendári Svetového pohára. S najväčšou pravdepodobnosťou sa však uskutoční bez účasti švajčiarskych lyžiarov. Tí nahlas kritizujú túto disciplínu, pričom jednotlivé jazdné dráhy sa od seba odlišujú a neposkytujú tak rovnaké podmienky obom zúčastneným. Prvenstvo v tejto disciplíne pritom obhajuje Petra Vlhová, ktorá aj vďaka tomu dokráčala ku zisku veľkého glóbusu. Pred tohtoročným zápolením však nastal veľký otáznik.

Švajčiari tvrdia, že pravidlá paralelných pretekov sú neférovo nastavené a nevytvárajú jednotné podmienky pre všetkých účastníkov. Lyžiarska asociácia pritom mala počas leta dostatok času na to, aby na veciach zapracovala, no ostala nečinná. Preto táto lyžiarska veľmoc hlási, že paralelné disciplíny nemajú význam. "Každá naša disciplína je nebezpečná, ale paralelný obrovský slalom je ešte o čosi viac. Z môjho pohľadu sa neoplatí pripraviť na disciplínu, v ktorej odjazdíme v zime len jedny preteky," povedala Mélanie Meillardová a podobný názor zastáva aj jej krajanka Michelle Gisinová, olympijská šampiónka v alpskej kombinácii a tretia najlepšia žena Svetového pohára spred dvoch rokov.

Na druhej strane stojí početné zastúpenie priaznivcov tohto druhu pretekov. Krátka trať vyžaduje stopercentnú koncentráciu, rýchlosť a pohotové reakcie. Napriek pandemickým obmedzeniam a opatreniam sa má do Rakúska dostať približne tritisíc divákov. To je vítanou zmenou oproti minulému roku, kedy striktne nastavené pravidlá nevpustili do strediska nikoho, kto sa nepodieľal na organizácii alebo nebol členom tímu niektorého z lyžiarov. Kým Vlhová vyhrala ženskú časť, medzi mužmi triumfoval Alexis Pinturault.