Skoky na lyžiach - 24.03.2019 12:11

V tohtosezónnej derniére v Planici triumf držiteľa veľkého glóbusu

Zdroj: sita, huste.tv

Už dva týždne istý držiteľ veľkého krištáľového glóbusu Rjoju Kobajaši sa stal na "mamuťom" mostíku HS-240 v slovinskej Planici víťazom nedeľňajších záverečných pretekov jednotlivcov v rámci Svetového pohára (SP) 2018/2019.

Dvadsaťdvaročný Japonec dosiahol 13. triumf na podujatí tohto rangu, všetky si pripísal v tejto zimnej sezóne a potvrdil svoju dominanciu. Za 22-ročným rodákom z mesta Hačimantai (nar. 8. novembra 1996) obsadil druhé miesto s veľkým odstupom 20,9 bodu domáci Domen Prevc, tretí v pretekoch, určených len pre tridsiatku najlepších skokanov sezóny v SP, skončil Nemec Markus Eisenbichler, hrdina piatkovej individuálnej súťaže v Planici. Tesne za pódiom bol Poliak Piotr Zyla, ako piateho klasifikovali Slovinca Timiho Zajca a elitnú šestku skompletizoval v tohtosezónnej derniére ďalší poľský skokan Dawid Kubacki.

Rjoju Kobajaši položil základ nedeľňajšiemu víťazstvu na "Letalnici" v 1. kole, keď "doplachtil" na rekordnú značku mostíka v Planici 252 metrov - je to iba o 1,5 metra menej ako historicky najdlhší pokus v podaní Rakúšana Stefana Krafta (253,5 m). Famóznemu Japoncovi stačilo vo finálovom 2. kole na prvenstvo v pretekoch aj 230,5 metra, v súčte získal od rozhodcov 464,9 bodu. "Nemôžem uveriť tomu, že som najlepší skokan na lyžiach v tejto sezóne. V Planici je vynikajúci, fantastický mostík, dokonale som si to užil," vyjadril sa do mikrofónu Eurosportu šťastný Rjoju Kobajaši, ktorý v 40-ročnej histórii Svetového pohára dosiahol prvý japonský celkový triumf vo Svetovom pohári. Pred R. Kobajašim bolo dosiaľ najlepším umiestnením skokana na lyžiach z tejto krajiny v konečnej klasifikácii SP druhé miesto Kazujošiho Funakiho v sezóne 1997/1998. Na medailových stupienkoch z reprezentantov Japonska v celkovom účtovaní Svetového pohára boli v histórii ešte na tretej pozícii Noriaki Kasai (v sezónach 1992/1993 a 1998/1999) a spomenutý Funaki (v ročníku 1996/1997). Ešte nikdy doteraz sa z konečného prvenstva v SP netešil "mimoeurópsky" skokan, "priekopníkom" je teraz Rjoju Kobajaši.

Mladý Japonec má za sebou mimoriadne vydarenú sezónu, najlepšiu v doterajšej kariére. Na prelome rokov dominoval na prestížnom Turné štyroch mostíkov (T4M), po Nemcovi Svenovi Hannawaldovi a Poliakovi Kamilovi Stochovi sa stal tretím skokanom na lyžiach v histórii, ktorý dokázal zvíťaziť v jednom ročníku T4M vo všetkých štyroch súťažiach a tešil sa zo skokanského "Grand Slamu". V tomto súťažnom ročníku vyhral až 13 pretekov jednotlivcov v SP (pred touto zimou nemal na konte ani jeden primát, pozn.), chýbali mu len dva triumfy na vyrovnanie historíckého maxima v počte individuálnych víťazstiev skokana na lyžiach v jednom ročníku - Slovinca Petra Prevca (15) zo sezóny 2015/2016, Rjoju Kobajaši je však už na druhom mieste v tomto rebríčku po boku Rakúšana Gregora Schlierenzauera (13 víťazstiev v ročníku 2008/2009). Japonský fenomén už 10. marca 2019 po pretekoch v nórskom Osle, vtedy päť individuálnych súťaží pred koncom sezóny, sa stal celkovým víťazom Svetového pohára 2018/2019. Navyše dominoval aj v osobitne hodnotenom SP v letoch na lyžiach i v hodnotení tzv. Planica 7 (Seven) 2019. Podľa predstáv mu však nevyšiel na prelome februára a marca svetový šampionát v Rakúsku, kde sa musel uspokojiť iba s jedným bronzom, ten Japonsko získalo v súťaži mužských družstiev.