Bojové športy - 03.02.2021 17:12

Pre niekoho trápny cirkus, vstup youtuberov boxu pomohol

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Skysports

Influencer, vloger respektíve youtuber. Práca, ktorej stále mnohí nevedia prísť na chuť, hoci sa v tejto oblasti dajú zarábať milióny. Ešte viac narazia v momente, keď sa snažia "pretlačiť" do inej sféry - tradičnejšej. Ide o bratov Logana a Jakea Paula, z ktorých sa stávajú svetové hviezdy v boxe a americká verejnosť ich pôsobenie v ringu vníma viac ako v prípade drvivej väčšiny dlhoročných pästiarov. Jake si to v minulosti rozdal s basketbalistom Nateom Robinsonom a teraz ho čaká duel s MMA hviezdou Benom Askrenom. Logan plánuje exhibíciu s Floydom Mayweatherom.

V súčte majú viac ako 50 miliónov odberateľov na svojich kanáloch na Youtube a veľká časť z nich doteraz o box nemala záujem. Už má. V auguste 2018 sa do ringu postavil britský youtuber KSI proti Loganovi Paulovi a po roku zviedli odvetný duel. Sledoval ho veľmi slušne zaplnený Staples Center v Los Angeles a o podobný typ šou evidentne záujem bol. V predzápase pritom obhajoval titul nezdolaný šampión dvoch váhových kategórií Billy Joe Saunders. "Bolo to, akoby ste sa prebrali z kómy po 20 rokoch, vošli do arény a videli naozaj slávnych ľudí, pričom nemáte tušenie, o koho ide. Boli tam skutoční boxeri, no ľudia ich len obišli a utekali za youtubermi. Vrieskali, plakali, kričali. Bolo to šialené," povedal promotér Spencer Oliver, ktorý stál za ich prvou konfrontáciou. Prvý zápas youtuberov prebehol v prilbe a s veľkými rukavicami, pred odvetou sa rukavice zmenšili a ochrana hlavy šla dole. Kým Logan Paul KSI-ovi podľahol, mladší brat Jake najprv zdolal brata britskej hviezdy, v novembri 2020 spomenutého Robinsona, bývalého vyhláseného smečiara NBA a na intenzívne trashtalkovanie hviezd UFC sa chytil Ben Askren. Paul pritom predtým intenzívne rýpal do Conora McGregora.

Ide o prvé hviezdy z Youtube, ktoré sa pretransformovali na plnohodnotných a profesionálnych bojovníkov. Príkladom z minulosti bol Kimbo Slice, ktorý na základe videí z pouličných bitiek dostal zmluvu v slávnych MMA organizáciách. Jeho popularita sa však nedala merať v desiatkach miliónov fanúšikov a ako profesionálny bojovník svoj potenciál nenaplnil. Paulovci na to idú inak a rozumnejšie. "Čokoľvek si o nich myslíte, jedno sa im vziať nedá. Vedia, ako zarobiť balík peňazí. Sú to veľmi rozumné decká. Zabudnite na hlúpe videá, ktoré v minulosti produkovali. Tými prerazili na trh, na ktorom získali milióny sledovateľov," pochválil 24 respektíve 25-ročného rodáka z Ohia bývalý promotér Oliver. Ich novšie aktivity už zastrešuje Eddie Hearn, medzi americkými promotérmi boxu obrovská postava, pokiaľ nie vôbec najväčšia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jake Paul (@jakepaul)

Bojovníkom sa samozrejme nedá stať len nápadom či pekným úsmevom. Logan Paul nedokončil štúdium priemyselného a systémového inžinierstva, no slušnú stopu zanechal na univerzitnej úrovni v americkom futbale aj v zápasení. Druhý zo športov ho priviedol k plánu nebyť ani tak najlepším na svete, ale najmä najlepšie zarábajúcim na svete. Eddie Hearn priznal, že keď počul prvý raz o ich snahe boxovať, považoval to za trápny nápad. "Dnes sú títo chalani hrdinami a vzormi. Či sa to niekomu páči alebo nie, áno sú," povedal pre Skysports. 17. apríla by sa Jake Paul mal postaviť Benovi Aksrenovi, pre ktorého pôjde o boxerský debut. Za sebou však má 22 zápasov v MMA, pričom v marci 2019 ako obrovská hviezda prechádzal z One FC do UFC. Tam má zatiaľ bilanciu 1-2.

Projekt s youtubermi v klietke pripravila aj česko-slovenská scéna. Explo aj Vláďa sa intenzívne pripravujú, no bude ich prienik na scénu porovnateľne úspešný?

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora