Bojové športy - 01.10.2021 13:23

Trucujúci Francúz mal možno pravdu. Boxerské zápasy OH mali byť zmanipulované

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Celkom šokujúcu správu priniesla Medzinárodná boxerská asociácia, ktorá dlhšie pracovala na analýze výsledkov a diania okolo zápasov na Olympijských hrách 2016. Výsledkom totiž je, že výsledky viacerých duelov mali byť zmanipulované, a to zásluhou rozhodcov. Koľkých duelov sa to týka, zatiaľ známe nie je. Odhaduje sa však, že má ísť približne o jedenásť prípadov.

Proces zastrešovali vysokí boxerskí funkcionári, ktorí do Ria najali nekompetentných rozhodcov pre túto úroveň. Tí neboli schopní plnohodnotne bodovať dianie v ringu, za to mali vopred stanoveného pästiara, na ktorého stranu sa treba prikloniť. Na niektorých mala fungovať vidina pozičného či finančného prilepšenia, iní čelili vyhrážaniu a zastrašovaniu. Potrebný výsledok im potom oznámili v súkromnom salóniku krátko pred vstupom aktérov do akcie.

Vyšetrovanie iniciovalo najmä štvrťfinále bantamovej váhy medzi Michaelom Conlanom a Vladimirom Nikitinom, v ktorom sa napriek opačne vyzerajúcemu priebehu z výhry tešil Rus. Ani jeden z rozhodcov, ktorí boli prítomní na OH 2016 v Riu, nerozhodoval v Tokiu. Aj tam by sa však našlo sporné víťazstvo a Mourad Aliev niekoľko minút odmietal opustiť ring potom, ako ho arbitri diskvalifikovali. Tento verdikt si kompetentní pravdepodobne budú vedieť obhájiť, no v očiach francúzskeho reprezentanta korupcia v Riu podporuje teóriu o tej tokijskej.