UFC - 16.03.2020 08:02

Smiech cez slzy? UFC ani na piaty pokus nemusí uskutočniť očakávaný duel

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Už päť rokov je jasné, že tento zápas sa musí uskutočniť a každým ďalším vystúpením niektorého z aktérov sa stáva viac bezpodmienečným pre ďalší pohyb v ľahkej váhe UFC. Lenže osud akosi konfrontácii nepraje a hrozí, že sa Chabib Nurmagomedov nepobije s Tonym Fergusonom ani na piaty pokus. Prezident organizácie Dana White pritom zastáva marketingovo-obchodný názor, že akcie by mali pokračovať a pre šírenie korony sa život nesmie zastaviť. Lenže už turnaj v hlavnom meste Brazílie, na ktorom si odkrútil svoju premiéru Čech David Dvořák, prebiehal bez divákov a zdá sa, že obmedzenia aj vo svete MMA budú musieť vzrásť.

Veľký pomyselný otáznik je tak napísaný nad UFC 249 v New Yorku, ktorého hlavným duelom má byť práve dlho očakávaná dagestansko-americká konfrontácia, ktorá je zároveň bojom o titul v ľahkej váhovej kategórii. Opasok stále drží Nurmagomedov, ktorého profesionálna bilancia je 28-0 a naposledy ju vylepšil v septembri v Abu Zabí uškrtením Dustina Poiriera. Tony Ferguson našiel v doterajších 28 súbojoch len troch premožiteľov, aktuálne ťahá dvanásťzápasovú víťaznú šnúru a po športovej stránke neexistuje vyzývateľ, ktorý by si súboj s Chabibom zaslúžil viac. Lenže takto sa neuvažuje prvý raz. Konkrétny dátum zápasu pre týchto dvoch bojovníkov bol vypísaný pred piatimi rokmi.

Dňom ich vzájomného zápasu pôvodne bol 11. december 2015. Ani jeden v tom čase ešte titul šampióna nedržal, ale tento duel mohol niektorého priblížiť k duelu s Rafaelom dos Anjosom. Nurmagomedov si však v rámci prípravy zranil rebro, nastúpiť nemohol a Ferguson dostal do cesty náhradníka Edsona Barbozu, ktorého zdolal na submisiu v druhom kole. Druhý pokus prišiel v apríli 2016. Obaja boli v renkingu ešte vyššie, no ich konfrontáciu tento raz zastavilo ochorenie pľúc Fergusona. Náhradníkom bol Darrell Horchel a Rus ho zdolal pre seba netradičným spôsobom - na TKO. Prešiel rok a vystavený bol ďalší dátum. Ani v marci 2017 to však nevyšlo, tento raz pre problémy so zhadzovaním váhy Nurmagomedova. Duel mal konečne prísť 7. apríla 2018, kedy sa Ferguson dostal k uvoľnenému opasku a očakávania tak vyhrotil fakt, že pôjde o titul. Lenže Američan si poranil kolenné väzy, Chabib si poradil s Alom Iaquintom a stal sa šampiónom ľahkej váhy UFC.

"Pokiaľ ide o bezpečnosť športovcov a fanúšikov, znepokojuje nás to bez ohľadu na to, kam smerujeme a čo pripravujeme," povedal Dana White na tlačovej konferencii k možnosti prípadného zrušenia plánovaného turnaja 18. apríla 2020. Dodal však, že turnaj zatiaľ nerušia. Viac špekulácií však rozprúdil cez sociálnu sieť. Do story na Instagrame si dal známy mém s partnermi ležiacimi v posteli, pri ktorom sa žena znepokojuje, že jej polovička možno myslí na iné ženy. Chlapíkovi dorobil bublinu s úvahou, že sa asi zblázni, keď duel Nurmagomedov - Ferguson nedokáže zrealizovať ani na piaty pokus.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora