UFC - 16.07.2020 17:21

Perový šampión začínal v ragby, keď bol o 30 kíl ťažší

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Austrálčan Alexander Volkanovski ráznymi krokmi vyrazil do popredia vo svete zmiešaných bojových umení, momentálne má už bilanciu 22-1 a v decembri minulého kalendárneho roka dostal možnosť zabojovať o titul šampióna v perovej váhe. Výzvy sa chytil dobre, v tesnom boji zdolal Maxa Hollowaya a v júlovej odvete sa rozhodcovia trochu sporne priklonili na jeho stranu aj po druhý raz. V tretej najľahšej divízii UFC tak vystúpil na absolútny vrchol a dianie momentálne bude stavané okolo neho. Veď zápas ešte neabsolvoval s dvojkou Zabitom Magomedšaripovom ani trojkou Brianom Ortegom.

Menej ľudí už pozná jeho športové počiatky. Rodák z Nového južného Walesu sa venoval v regióne veľmi populárnemu ragby a stavbou tela pôsobil na nepoznanie. Dokonca hrával na poloprofesinálnej úrovni, kde patril medzi hviezdy a nebol ďaleko od profesionálneho kontraktu. Všetko napriek výške 168 centimetrov, no ručička váhy mu v tom čase ukazovala 97 kilogramov. Bez väčších problémov tak skladal aj oveľa vyšších a mohutnejších borcov. Príbeh americkým novinárom prezradil jeho bývalý spoluhráč Ngatai Hetet: "Súperi boli aj trikrát vyšší, no on bol najväčšou hviezdou ligy. Neviete si to predstaviť, tí chlapi vyzerali ako Brock Lesnar, no Alex ich zastavoval a vždy našiel cestu, ako protihráča zložiť. Ak by mal o pár centimetrov viac, určite by bol v National Rugby League,"

Napriek sľubne našliapnutej kariére v tomto kolektívnom športe, Volkanovski sa od roku 2012 profesionálne venuje MMA. K tomu sa dostal celkom náhodou, keď bolo do šatne vnesené ako spestrenie letnej prípravy. Keď víťazstvá pribúdali, šiel do stále prestížnejších organizácii a našiel sa v perovej váhe s horným limitom na 66 kilogramoch. To znamená, že má dnes zhruba o tridsať kilogramov menej ako v čase svojej ragby kariéry. Citeľná zmena to bola aj oproti počiatkom v bojových športoch, keďže svoju premiéru absolvoval vo welterovej váhe, čiže do 77 kilogramov. Práve tak vysvetľuje svoju jedinú kariérnu prehru, keď čelil výrazne silnejšiemu a ťažšiemu súperovi Coreyovi Nelsonovi.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora