UFC - 26.10.2020 17:43

Chabib nebol jediný. Bilanciu bez prehry majú v UFC viacerí

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Ruský MMA bojovník Chabib Nurmagomedov v sobotu večer zdolal v titulovom zápase o opasok šampióna ľahkej váhy Justina Gaethjeho, upravil svoju profesionálnu bilanciu na 29-0 a ukončil kariéru. Večeru sme venovali samostatný článok a po celom svete sa momentálne diskutuje, či tým dokázal, že je najlepším fighterom všetkých čias. Na rozdiel od viacerých ďalších kandidátov, medzi váhovými kategóriami prechádzal len v raných kariérnych časoch, no tú svoju vyčistil spôsobom, ako nik pred ním. Porovnateľnú zápasovú štatistiku pritom nemá v prestížnych organizáciach nik na svete a to ešte treba dodať, že väčšinu súbojov ukončil pred limitom.

Veľa sa hovorí o tom, akým zradným športom sú zmiešané bojové umenia a že prehru v nich môže pripraviť sekunda nepozornosti či nepatrná chybička. "Dagestanský orol" je však príkladom pravého opaku alebo potom dokonalým a bezchybným bojovníkom. Na svete však zďaleka nie je jediný nezdolaný. Niekoľkých, hoci nie pri 29 vystúpeniach, by sme našli aj v UFC. Ďalší bojujú v Bellatore, ONE FC, ruskom ACA či poľskom KSW. Ruský bojový štýl sambo sa pritom javí ako veľmi účinná zbraň, no medzi stopercentnými by sme našli aj špecialistov na kickbox či jiu-jitsu.

Hneď na úvod treba spomenúť americkú superhviezdu Jona Jonesa. Ten počas svojej kariéry nikdy nebol porazený, no v štatistikách jednu prehru vedenú má. V decembri 2009 si vo finále šou Ultimate Fighter pomohol zakázaným úderom lakťom, čo viedlo ku diskvalifikácii. Druhým najznámejším príkladom, po Nurmagomedovovi, je tak s veľkou pravdepodobnosťou Israel Adesanya, ktorý má bilanciu 20-0. Deväť z týchto vystúpení pritom spadá do najslávnejšej organizácie sveta, z toho štyroch súperov dokázal ukončiť predčasne. V Nigérii narodený reprezentant Nového Zélandu si vďaka tomu dokráčal pre opasok v strednej váhe a ten obhajoval s obrovskou ľahkosťou. Potom, čo ho v septembri vyzývateľ Costa nedokázal ani raz trafiť, sa zopár ďalších mien v rebríčku vykryštalizovalo, no kým nedôjde k nejakému stretu šampiónov rôznych váh, Adesanya zrejme tak skoro neprehrá. V závese za ním sa v rebríčku nezdolaných bojovníkov nachádza Ukrajinec Jaroslav Amosov, ktorý žiari v strednej a welterovej váhe Bellatoru. Do akcie medzi profesionálmi sa postavil 24krát a vždy vyhral. Podobne ako Chabib, využíva Sambo, čo je ruská obdobia grécko-rímskeho zápasenia. Do leta 2018 však bojoval v menej známych ukrajinských a ruských organizáciách. Na americkom kontinente sa k titulovému zápasu ešte len blíži.

Na rôznych scénach sa k méte dvadsiatich výhier prebíja hneď niekoľko mužov, no nejaký ten zárez ešte potrebujú. V perovej váhe Bellatoru je to A.J. McKee. 25-ročný Kalifornčan je vzhľadom na vek mimoriadne perspektívny, vyhral všetkých šestnásť svojich zápasov, v renkingu naprieč organizáciami je radený do prvej desiatky a momentálne je na dobrej ceste vyhrať World Grand Prix. Ak sa mu to podarí, promotéri mu dajú šancu zabojovať o titul a to môže jeho prestíž vystreliť do svetových výšin. Okrem neho treba spomenúť ďalšieho slávneho reprezentanta dagestanskej zápasníckej školy Rustama Kerimova. Ten bojuje v ruskej organizácii ACA (po starom ACB), ktorá patrí medzi úzku špičku najlepších MMA súťaží sveta. Zdolal všetkých 14 súperov, ktorých dostal do cesty, ovládol bantamovú váhu, no rozhodol sa nepredĺžiť zmluvu, je na voľnej nove a opasok mu preto bol odobraný. Aj ďalší Rus Šamil Gamzatov je momentálne na štrnástich výhrach, no na ďalšie písanie svojho úspešného príbehu čaká. Tridsaťročný Dagestánec namiešal účinnú kombináciu samba s jiu-jitsu, čo pred rokom víťazne aplikoval aj na svoju premiéru v UFC. Potom však mal veľké problémy s vybavením amerických víz, čo nik nevyriešil ani v kalendárnom roku 2020 a šance na pokračovanie víťaznej série to trochu znižuje.

Každým rokom serióznejšie je vo svete vnímaná aj poľská organizácia KSW, kde dlhou víťaznou šnúrou ohurujú hneď dvaja bojovníci. Francúz Salahdine Parnasse v decembri čelil Slovákovi Ivanovi Buchingerovi, ktorého zdolal na body a šlo už o jeho štrnáste kariérne víťazstvo. Na jeho páse visí opasok perovej váhy, v Poľsku má za sebou už päť duelov, no matchmakeri mu rozhodne ešte sú schopní pripraviť zaujímavé výzvy. Odlišný je prípad rodáka z moskovskej oblasti. Špecialista na ľahkú a welterovú váhu, Šamil Musajev, víťazil v slávnych východoeurópskych organizáciach a bleskovo knokautoval aj prvých dvoch súperov, ktorých mal v ceste v KSW. Aktuálne je na štrnástich víťazstvách, no k titulu sa zatiaľ neprepracoval. Jeden rýchly pohľad ešte môžeme venovať aj ázijskému kontinentu. Organizácia ONE FC pozbierala zaujímavé zjavy viacerých súťaží po celom svete. Niektorí prechod z menšieho pieskoviska nezvládli, no Moldavčan Iuri Lapicus víťazí ďalej. Oboch súperov uškrtil na obľúbený rear-naked choke. Vyhral už štrnásťkrát, z toho vždy pred limitom. Pahorkatá krajina z východu Európy pritom doteraz svetu veľa slávnych MMA bojovníkov nedala.

V texte sme spomenuli len najvýraznejšie postavy MMA bez prehraného duelu. S čistým štítom pri viac ako desiatich dueloch je v najprestížnejších organizáciách hneď 29 aktívnych mužov.
Tu je ich prehľad:

1. Jaroslav Amosov (Bellator, welterová váha) 24-0
2. Israel Adesanya (UFC, stredná váha) 20-0
3. A.J. McKee (Bellator, perová váha) 16-0
4. Šamil Gamzatov (UFC, poloťažká váha) 14-0
5. Salahdine Parnasse (KSW, perová váha) 14-0
6. Rustam Kerimov (ACA, bantamová váha) 14-0
7. Iuri Lapicus (ONE FC, welterová váha) 14-0
8. Šamil Musajev (KSW, welterová váha) 13-0
9. Azamat Kerefov (ACA, bantamová váha) 13-0
10. Bryce Mitchell (UFC, perová váha) 13-0
11. Jack Shore (UFC, bantamová váha) 13-0
12. Movsar Jevlojev (UFC, bantamová váha) 13-0
13. Sam Brady (UFC, welterová váha) 13-0
14. Aliašchab Chizriev (UFC, welterová váha) 13-0
15. Ottman Azaitar (UFC, ľahká váha) 13-0
16. Šavkat Rachmonov (UFC, welterová váha) 13-0
17. Sergio Giglio (UFC, perová váha) 12-0
18. James Nakashima (ONE FC, weltetová váha) 12-0
19. Ruslan Emilbek Uulu (ACA, welterová váha) 12-0
20. Umar Nurmagomedov (UFC, bantamová váha) 12-0
21. Cezary Kesik (KSW, stredná váha) 12-0
22. Reinier de Ridder (ONE FC, stredná váha) 12-0
23. Askar Askarov (UFC, mušia váha) 12-0
24. Alexander Romanov (UFC, ťažká váha) 12-0
25. Logan Storley (Bellator, welterová váha) 11-0
26. Justin Gonzales (Bellator, perová váha) 11-0
27. Jordan Wright (UFC, poloťažká váha) 11-0
28. Usman Nurmagomedov (Bellator, ľahká váha) 11-0
29. Uroš Jurišič (Bellator, welterová váha) 11-0

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora