Cyklistika - 17.08.2020 08:41

Čakáte na vážne zranenie! Cyklisti kritizujú UCI

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Twitter

Sotva sa cyklistickí fanúšikovia stihli spamätať z hrôzostrašnej nehody Fabia Jakobsena na Okolo Poľska a mrazivý moment ponúklo aj ďalšie podujatie. Na Critérium du Dauphiné bol k videniu hromadný pád počas štvrtej etapy, v ktorého dôsledku odstúpil tretí muž celkového poradia Emanuel Bucmann a aj ďalší dvaja cyklisti. V negatívnom zmysle slova Poľsko nezaostalo a hrozivý pád prežil Belgičan Remco Evenepoel. Elitné postavy tohto športu sa pustili do veľkej kritiky organizátorov podujatí, ktorí podľa nich nezabezpečujú dostatočnú bezpečnosť a väčšie úsilie venovali vybaveniu termínov a zarobeniu peňazí po reštarte sezóny.

Ako prví sa ozvali nemeckí cyklisti André Greipel a Tony Martin, ktorí podrobili kritickým slovám organizátorov tradičných pretekov na juhovýchode Francúzska. "Na celom úseku trate bolo množstvo jám a štrk. Ľudia, ktorí vyberali trasu, sa ani na sekundu nezamysleli nad bezpečnosťou jazdcov. Koľko vážnych nehôd sa ešte musí stať?" apeloval Martin prostredníctvom Instagramu na Medzinárodnú cyklistickú úniu.

Bezpečnosť je veľmi otázna aj v Poľsku. Fabio Jakobsen hneď v úvodnej etape prerazil bariéru, priamo pri trati ho najprv pol hodinu oživovali a následne bol v nemocnici podrobený úspešnej päťhodinovej operácii. K pádu mu značne pomohol krajan Dylan Groenewegen, pre ktorého žiadali prísny dištanc a hrozili mu aj trestným oznámením. Sobota priniesla nepekný pád aj Remcovi Evenepoelovi, ktorý pri prechode cez most nabúral do nízkeho múru a z mosta spadol. V tomto prípade vedomie nestratil, bol ošetrený a sanitkou prevezený do nemocnice. Zlomil si však panvu a utrpel aj pomliaždenie pľúc.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora