Ešporty - 24.03.2020 12:43

Zlaté časy pre ešporty. Športovci sa k nim uchyľujú vo veľkom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Vysedávanie doma sa v ostatných dňoch preklasifikovalo z lenivosti na zodpovedné občianske správanie a k tomu patrí aj čas trávený pri seriálových a filmových platformách či herných konzolách. Nejeden pri nútenom pobyte medzi štyrmi stenami oprášil svoje zručnosti s ovládačom v ruke a podobné riešenie zvolili aj najväčšie športové organizácie. Nejde pritom o strieľanie nepriateľov v simulovaných bojoch druhej svetovej vojny, ale športovo ladené sotfvéry dokážu v dnešnej dobe pripraviť aktivity, ktoré sa veľmi podobajú tým naozajstným. Aj preto sa do virtuálneho sveta počas uplynulého týždňa ponorila F1, La Liga aj cyklistika.

Priamo ku formulovej konzolovej hre si sadlo niekoľko bývalých či súčasných pilotov F1 a absolvovali Veľkú cenu Bahrajnu. Výzvu prijal zo súčasného šampionátu Lando Norris s Nicholasom Latifim, doplnil ich aj Nico Hülkenberg, Johnny Herbert či Esteban Gutiérrez a takto sa vyskladala dvadsiatka pretekárov. Závod, skrátený na 14 kôl, sa stal korisťou Číňana Kuan-ju Čoua na Renaulte. Kanaďan Latifi zo stajne Williamsu ihneď po skončení na Instagrame avizoval, že si to veľmi užil a podobnému spestreniu programu by sa nebránil ani v čase, keď sa svet z koronavírusu spamätá a vráti sa do normálnych koľají.

Podobne, ale predsa trochu inak, to poňali cyklisti. Preteky Miláno - San Remo sa napriek všeobecnej kritike uskutočnili, no ich organizátori sa následne rozhodli, že záverečných 57 kilometrov dajú k dispozícii širokej verejnosti, aby si ich z pohodlia domova mohla vyskúšať. Stretlo sa to s obrovským záujmom nadšencov po celom svete a množstvo ľudí sa odhodlalo porovnať svoj výkon a čas s tým, ktorý zaznamenali profesionáli. Vyše štyritisíc záujemcov sa do virtuálnej výzvy zapojilo, medzi nimi aj prominentní členovia pelotónu. Najlepšie to zvládol Vincenzo Nibali, ktorému konkuroval Maurizio Fondriest, Ivan Basso, Alessandro Balan alebo Alberto Bettiol.

Zaujímavý nápad pripravil v spolupráci s futbalovou Primera Division španielsky youtuber Ibai Llanos. Šlo o turnaj v hre FIFA, pričom každý klub najvyššej futbalovej súťaže mohol nominovať jedného reprezentanta, ktorý zaň súťaž obstará. Víťazom sa stal Marco Asensio z Realu Madrid, ktorý vo finále zdolal Aitora Ruibalda z Leganés. Finančný výťažok dobrovoľných prispievateľov a divákov šiel na konto organizácie UNICEF, ktorá rovnako bojuje so súčasnou pandémiou. V momente ukončenia streamu bolo na konte parádnych 140 tisíc eur. Z veľkých hráčskych mien si zahral aj Marcos Llorente, Sergio Reguilon či Adnan Januzaj. FC Barcelona svoje zastúpenie na turnaji nemal, keďže jeho sponzorom je vývojár konkurenčnej futbalovej hry Pro Evolution Soccer.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa LaLiga (@laliga),

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora