Program
Florbal - 23.10.2020 13:56

Kristína Vyletelková: Dlhšia pauza priniesla viac chuti a motivácie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

S florbalistkami Nemšovej sa rozhodne v širšej špičke pre sezónu 2020/21 počítalo, no päť odohraných zápasov z nich urobilo priebežného lídra súťaže a nútená prestávka ich pobyt na výslní ešte predlžuje. Výraznou mierou k tomu prispieva osemnásťročná Kristína Vyletelková, ktorá je v celej lige jednou z dvoch autoriek dvojciferného počtu gólov. Na konte ich má jedenásť, čo je rovnaké číslo, na akom bola v konečnom minulosezónnom súčte. „Pripísala by som to asi tomu, že nám minulá sezóna skončila, bohužiaľ, predčasne a tým pádom sme mali aj dlhšiu pauzu od florbalu. To mi určite prinieslo novú dávku motivácie a chuti hrať tento šport,“ načrtla dôvod účastníčka MS junioriek 2018.

Pred týmto ročníkom sa počet účastníkov Hyundai Extraligy zúžil na osem, čo malo pomôcť vyrovnanosti súťaže. Päť zápasov, päť víťazstiev a 45 strelených gólov o problémoch Nemšovej rozhodne nevypovedá, no jednoduché zápasy to podľa Vyletelkovej nie sú: „Tento rok sa ide od zápasu k zápasu. Každý je úplne iný a nedá sa dopredu povedať, ako to dopadne. Určite to zvýšilo kvalitu zápasov aj celkovú motiváciu dať zo seba čo najviac, aby váš tím uspel,“ Rečou výsledkov sa zdá, že aké-také problémy dokázala narobiť len Nitra a Sabinov, ktorých konto topkanonierka zaťažila zhodne dvomi gólmi. „Oba zápasy boli niečim špecifické, či už Nitra alebo Sabinov sú kvalitnými tímami. Kdežto v Nitre to bolo skôr o ich protiútokoch, so Sabinovom sa hralo zo strany na stranu. Oba duely boli svojím spôsobom náročné, no som rada, že sme ani v jednom nezaváhali a body zostali 'doma',

Dva týždne po súboji s Nitrou sa najlepšia strelkyňa Nemšovej blysla sedembodovým zápasom proti Tvrdošínu, čo je rekordný počin v individuálnych štatistikách doteraz odohranej časti sezóny. „Do šatne sme po prvej tretine odchádzali s trojgólovým rozdielom v náš prospech. Takýto priebeh zápasu sme ale trochu podcenili, prestali hrať svoju hru a nechali súperky znížiť na 4:3. Ako nám to však túto sezónu zatiaľ vychádza, tak sme v poslednej tretine zamakali, dali pár gólov, tým sa ukľudnili na hokejkách a doviedli zápas do víťazného konca. Boli tam určite aj nejaké chyby, ktoré musíme do budúcna odstrániť, ale aspoň vieme, na čom máme pracovať,“ vrátila sa k duelu z polovice októbra.

Skladba zápasového kalendára je pre Nemšovú rôznorodá. Po domácom dvojkole proti celkom z východu republiky sa tím predstavil v západoslovenských halách. Podľa niekoho to mohol byť najnepríjemnejší dvojzápas sezóny a papierovo najľahší, no takto mladá útočníčka na konkurenciu nehľadí: „Nedá sa povedať, kto je ťažším súperom a naopak, s kým by to nemal byť problém. Rozdelenie zápasov v tom teda nehrá veľkú rolu. Musíme vedieť hrať proti akémukoľvek tímu a nehľadieť na to, či to bude náš prvý alebo posledný zápas v sezóne,“ Pre jej spoluhráčky je však najatraktívnejšou konfrontáciou tá s Pruským. „V prvom rade dúfam, že sa ďalšie stretnutia kvôli momentálnej situácii vôbec odohrajú. No čo sa týka toho s Pruským, vždy to každý vnímal ako také malé 'považské derby'. Je tam cítiť rivalita a chuť uspieť nad tým druhým. Do každého zápasu ideme s cieľom vyhrať a toto stretnutie určite nebude výnimkou,“ hovorí s úsmevom o derby, ktoré sa má hlásiť bezprostredne po obnovení súťaže a druhé na konci základnej časti.

Kristína Vyletelková (2) a Adriana Bahnová (18) po góle do siete Nitry
Zdroj: Facebook/Hyundai Extraliga

Často skloňovaný je pri nemšovskom tíme kolektív a jeho súdržnosť. Útok Kristíny Vyletelkovej s Adrianou Bahnovou a Patríciou Štefánkovou však má pravdepodobne výnimočnú chémiu. Všetky tri skórovali hneď v prvom kole a momentálne majú na konte v súčte 42 kanadských bodov. „S Aďkou som v útoku odohrala asi celé posledné dve sezóny, čiže už vieme, čo môžeme od seba čakať a akým štýlom hráme. Paťka sa ku nám pridala až tento rok no myslím si, že sa chytila veľmi rýchlo a všetky sme si jednoducho sadli. No aby útok fungoval, musí byť aj pevná podpora zo zadu. Povedala by som, že všetkých päť hráčok, ktoré spolu hráme, sme navzájom dobre poprepájané,“ rozdeľuje kredit medzi spoluhráčky, v ktorých kádri je už tradične veľký potenciál aj pre mládežnícke reprezentačné výbery.

Vyletelková si popri juniorskom mieste určite pomaly pýta aj pozornosť "áčka". Ťažko však čokoľvek plánovať a pocítila to aj Medzinárodná florbalová federácia, ktorá juniorskému šampionátu v Uppsale priradila už tretí termín. „Táto situácia ovplyvnila fungovanie celého sveta a preto aj organizátori museli šampionát v prvom termíne zrušiť. Síce presunuli termín na september a potom dokonca až na máj, no úprimne si nedovolím tvrdiť, či sa to nakoniec vôbec uskutoční alebo nie. Situácia je taká, aká je a nikto nevie vopred zaručiť, že sa to v tom máji naozaj uskutoční. Samozrejme by sme boli všetci radi, ak by sa to odohralo, no teraz musíme len čakať, ako sa to celé vyvinie,“ hovorí na túto tému hráčka, o ktorej ešte v budúcnosti určite budeme počuť viac. My veríme, že už čoskoro opäť aj v našich priamych prenosoch z Hyundai Extraligy.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora