Program
Florbal - 01.02.2020 17:24

Jasný víťaz skupiny - Slovensko postupuje na florbalové MS

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/szfb

Slovenskí florbaloví reprezentanti si mohli výhrou nad Nórskom v poslednom zápase skupinovej časti kvalifikácie zaistiť priamy postup na MS 2020. Čerešničkou k tomu by bolo nedeľné meranie síl so Švajčiarskom o to, kto sa stane víťazom kvalifikačnej časti Eur 2. Tento bonus predstavila Medzinárodná federácia ako novinku a spestrenie programu štandardných bojov o účasť na vrchole sezóny. Úloha bola zvládnutá a súpera z popredia svetového renkingu náš tím zdolal presvedčivo 5:1.

Nóri sú pritom šiestym tímom aktuálneho svetového rebríčka a pred dvomi rokmi klopali na brány šampionátového semifinále. Švajčiarsku podľahli až po predĺžení. V Poprade to však bola pred výbornou kulisou záležitosť domáceho mužstva. 1682 divákov prihliadalo skvelému slovenskému vstupu do akcie, keď prvý gól padol už v piatej minúte z hokejky Ronalda Gašparíka a krátko po ňom sa trafil aj Michal Pažák. Slovensko prvú dvadsaťminútovku vyhralo 3:0, keďže medzi strelcov do sirény pribudol aj Martin Kubovič. Nóri sa prvý raz dočkali až v 25. minúte, ale ich nadšenie rýchlo schladil Michal Dudovič, pre ktorého to bol už ôsmy zásah v kvalifikácii. "Je to perfektný pocit. Splnili sme cieľ a postúpili sme na majstrovstvá sveta. Prvýkrát v histórii sme porazili Nórov, čiže je to paráda. Zápas bol nesmierne fyzicky náročný. Oba tímy začali s dvoma formáciami, neskôr nám pomohla aj tretia päťka, ktorá perfektne bránila a my sme mohli načerpať nové sily," cituje slová nášho najlepšieho strelca web SZFB. Tretia tretina priniesla jediný gól, opäť v Nórskej sieti. V čase 49:09 sa oň postaral Gašparík.

Nás tím ovládol kvalifikačnú skupinu D s plným bodovým ziskom a presvedčivým skóre 38:5. V posledný hrací deň si zmeria sily so Švajčiarmi, osemnásobným medailistom, ktorý ešte hladšie zvalcoval susednú popradskú C skupinu. V oficiálnom zápase si Slovensko s týmto súperom zmeralo sily naposledy v septembri na Polish Cupe a podľahlo mu 2:12. Po ďalšie stretnutie s týmto súperom treba ísť hlboko, do kvalifikácie MS 2014.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora